Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Harry, Harriet

UD: Personal skickad till Cypern – hemligt uppdrag

Publicerad 13.50

Utrikesdepartementet vid Gustaf Adolfs torg i Stockholm. Arkivbild.

Sveriges ambassad har återlokaliserats till Beirut.

Men enligt uppgifter har en personalstyrka från Utrikesdepartementet och gränspolisen skickats till Cypern för att bistå.

Maria Malmer Stenergards pressekreterare vill inte kommentera vad styrkans uppgifter är.

I flera månader har intensiva strider pågått mellan Israel och Hizbollahmilisen i Libanon. Den 3 augusti beslutade den före detta utrikesministern, Tobias Billström, för att omlokalisera Sveriges ambassad i huvudstaden Beirut till Cypern.

Anledningen var då det försämrade säkerhetsläget.

Sedan dess har konfliken mellan de två aktörerna eskalerat. Utrikesdepartementet har tidigare bekräftat att det finns mellan 2 000 och 3 000 svenskar kvar i Libanon. Regeringen har konsekvent sagt att en evakuering av svenskar inte varit aktuell.

Men enligt uppgifter till Aftonbladet så skickar nu Sverige personal från gränspolisen och UD till Cypern för att stödja ett arbete i Libanon. Personalstyrkan ska vara på plats en tid framöver.

Utrikesminister Maria Malmer Stenergards pressekreterare, Richard Wahlström, bekräftar att ny personal från UD rest ned till Cypern. Vad deras uppgift är i regionen vill han inte kommentera.

”Vi går av säkerhetsskäl inte in i detalj när det gäller vilka kompetenser som ingår i gruppen, dess uppgifter eller hur stor den är”, skriver han i ett mail.

Aftonbladet har också sökt gränspolisen som enligt uppgifter ska ingå i styrkan. De hänvisar till Utrikesdepartementet.

Förödelse i Libanon efter ett israeliskt flygangrepp.

Trots att Israel nu inlett ”en begränsad markoperation” i Libanon återlokaliserade Sverige ambassaden till Beirut den andra oktober.

Richard Wahlström skriver att UD har en beredskap för att vid behov kunna styrka utlandsmyndigheterna vid försämrade säkerhetsläge eller ”utökad konsulär hantering”.

”UD samverkar löpande med andra svenska myndigheter när det gäller utlandsmyndigheternas verksamhet”, skriver han.

Han uppger också att myndigheten har personal på plats för att assistera konsulära uppgifter.

”Det genomförs alltså ingen evakuering. Vi har beredskap för en rad olika scenarier men det råder inget tvivel om det egna ansvaret. I ett års tid har vi uppmanat svenska medborgare att lämna Libanon”.