Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Evald, Osvald

Sveriges ambassad flyttar tillbaka till Beirut

TT

Publicerad 18.29

Utrikesdepartementet återupptar verksamheten på plats i Beirut igen. Arkivbild.

Sveriges ambassad i Libanon ska återuppta verksamheten på plats i Beirut igen. Av säkerhetsskäl har ambassaden sedan den 3 augusti varit utlokaliserad till Nicosia på Cypern.

”Ambassadpersonal återlokaliseras nu till Beirut, för att i det eskalerade läget lättare kunna följa händelseutvecklingen på plats tillsammans med andra länder. Huvudsyftet är att, vid sidan av det stöd som redan erbjuds genom till exempel möjligheten till konsulärt ekonomiskt bistånd enligt regelverket, ha beredskap att bistå svenska medborgare som behöver pass för att kunna lämna Libanon”, skriver UD i ett pressmeddelande.

I oktober i fjol utfärdade utrikesdepartementet den strängaste formen av avrådan från resor till Libanon, och UD har uppmanat alla svenska medborgare i Libanon att lämna landet.

”Säkerhetssituationen i Libanon har försämrats med inställda flygavgångar och minskat antal biljetter som följd. UD uppmanar svenskar som fortfarande befinner sig i Libanon att snarast försöka boka en plats på tillgängliga flyg”, skrev departementets presstjänst i ett mejl till TT på onsdagen.

Ett tiotal länder, däribland Storbritannien, Tyskland, Kanada och Nederländerna har beslutat att hjälpa sina medborgare hem från konflikthärjade områden i Mellanöstern. Den svenska regeringen och UD har hittills inte gett några sådana signaler.