Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dag, Daga

Mette-Marits son greps igen – och släpptes

TT

Publicerad 2024-09-14 12.12

Marius Borg Høiby, skandalomsusad son till Norges kronprinsessa Mette-Marit, greps åter på fredagskvällen och misstänks för nya brott.

På lördagseftermiddagen släpptes han på fri fot.

27-åringe Marius Borg Høiby greps sent på fredagen i en stuga norr om Lillehammer. Polisen säger att han har brutit mot ett kontaktförbud och att det finns ”risk för upprepning”.

Under lördagseftermiddagen släpptes han, enligt polisen utan att förhöras.

– Vi gjorde klart för honom att nya brott mot kontaktförbud kommer att få konsekvenser, säger Andreas Kruszewski, åklagare vid polisen.

Det kan enligt honom handla om häktning eller elektronisk övervakning.

Enligt Borg Høibys advokat Øyvind Bratlien anklagas han för att ha kontaktat sin tidigare flickvän från ett dolt telefonnummer.

– Han borde aldrig ha gripits, säger Bratlien.

”Han bestrider detta och erkänner sig inte inte skyldig. Under mina 17 år som försvarsadvokat har jag inte upplevt eller hört talas om ett gripande på en så tunn saklig och rättslig grund”, skrev advokaten i ett sms till nyhetsbyrån NTB före frisläppandet.

Hög prioritet

Polisen skriver i ett uttalande att utredningen mot Borg Høiby växer och att han nu, utöver brott mot kontaktförbudet, misstänks för brott mot ytterligare en person. Det ska röra sig om olaga hot.

”I nuläget finns fyra offer i fallet. Oslopolisen utreder fallet med hög prioritet”, enligt polisen.

– Misshandel i nära relationer har alltid hög prioritet, säger Andreas Kruszewski.

Advokat Petter Grødem, som företräder en av de tidigare flickvännerna, säger att hans klient är besviken över att Borg Høiby inte uttalat sig om anklagelserna.

– Vi tycker att det är hög tid nu, säger han till NRK.

– För min klient är det inte så viktigt vad han anklagas för, det har inte varit hennes poäng. Det som är viktigt för henne är att sanningen kommer fram så att inte andra råkar ut för samma sak.

Drogproblem

Borg Høiby greps initialt den 4 augusti efter en händelse i en lägenhet i Oslo. Han anklagas för, och har erkänt, att ha misshandlat sin flickvän och är belagd med kontaktförbud.

Han utreds även för en rad andra brott, däribland hot, skadegörelse, stöld av en elsparkcykel och misshandel av två tidigare flickvänner.

27-åringen, som är Mette-Marits son från ett tidigare förhållande, har i ett skriftligt uttalande sagt sig ha problem med alkohol och droger.

Det norska kronprinsparet har hittills vägrat att svara på frågor om misstankarna.