Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dag, Daga

Norsk kungaskandal växer med läckt inspelning

Mia Holmberg Karlsson/TT

Publicerad 2024-09-15 13.04

Polis Andreas Kruszewski vid Oslo polisdistrikt, som leder utredningen om Marius Borg Høiby.

Skandalen kring Marius Borg Høiby, son till Norges kronprinsessa, växer.

En läckt ljudupptagning av ett samtal mellan norsk polis och Høiby väcker en rad frågor.

Samtalet ifråga skedde hösten 2023, när polisen oanmält besökte Høiby i hans bostad, men inspelningen släpptes först i veckan av norska Se og Hør.

I ljudupptagningen hörs en av poliserna uppge att de beordrats avlägga besöket av någon inom polisens toppskikt – och att det finns ”fler” som är bekymrade över Høibys leverne, däribland hans kokainproblem och samröre med kriminella.

Poliserna hörs därefter säga att besöket utgör en ”särbehandling” eftersom han tillhör kungafamiljen. Situationen kan bli problematisk eftersom Høiby är son till Norges blivande drottning, uppger de.

Det läckta samtalet väcker frågor kring polisens professionalitet och om eventuell särbehandling, konstaterar norska medier.

Frågan är också vem som läckt ljudinspelningen. Enligt Marius Borg Høibys försvarare, Øyvind Bratlien, funderar 27-åringen på att anmäla saken, rapporterar norska TV 2.

– Høiby spelade in samtalet, men han har aldrig skickat det till någon. Det ska därför inte vara möjligt för Se og Hør att få tag i den på laglig väg, säger Bratlien till kanalen.

Se og Hørs chefredaktör Ulf André Andersen skriver till TV 2 att de kommit över ljudupptagningen ”på vanligt journalistvis”.

Marius Borg Høiby, som är kronprinsessan Mette-Marits son från ett tidigare förhållande, utreds för bland annat misshandel av två kvinnor som han haft relationer med.