Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Birgitta, Britta

Sverige bromsade sanktioner mot Syrien

Publicerad 2011-12-02

Kritiker hävdar att Bildt vill skydda Ericssons affärsintressen

Carl Bildt, utrikesminister.

Sverige bromsade sanktioner mot Syrien på gårdagens EU-möte.

För att skydda Ericsson, hävdar kritikerna.

För att värna oppositionen, kontrar Carl Bildt.

På torsdagens möte i Bryssel togs ett antal nya sanktioner mot Syrien. Det kunde ha blivit ännu fler om inte Sverige motsatt sig sanktioner som skulle drabba mobiltelefonnätet i Syrien.

– Vi vill först grundligt utreda hur sådana sanktioner skulle drabba oppositionen, säger Bildts pressekreterare Anna-Charlotta Johansson.

Något som många istället tolkat som att Sverige försöker skydda telekomföretaget Ericssons affärsintressen i det diktaturstyrda Syrien.

Kritikerna påpekar att det på senare tid bevisats att den syriska regimen använder mobiltelefonnätet för att spåra upp, fängsla och tortera oppositionella som deltagit i olika demonstrationer. Ett nät som delvis byggts upp med teknologi från Ericsson. Därför vill man stoppa sådana komponenter från att nå landet.

– Samtidigt är mobiltelefoner oppositionens enda möjlighet att nå omvärlden och berätta vad som egentligen händer, säger Bildts pressekreterare.

Den syriska regimen vägrar att släppa in oberoende observatörer eller att utfärda visum till utländska journalister för att fritt rapportera om vad som händer i landet. Informationen är därför mycket knapphändig och svår att kontrollera.