Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Finn

Kungen om vargjakten: Sverige får inte falla sönder

Publicerad 2014-11-28

Det är en het potatis.

Men nu uttalar sig kungen i vargfrågan.

– Sverige får inte falla sönder i ett "vi och dom" med alltför olika världsbilder. Rovdjursfrågan riskerar att bli en sådan, säger han i en intervju med ATL.

Några politiska utspel i vargfrågan blir det inte från kungen i intervjun med ATL.

Däremot säger han att han inte vill "att sprickan och konflikten mellan stad och land i fråga om rovdjuren fördjupas".

– Sverige får inte falla sönder i ett "vi och dom" med alltför olika världsbilder. Rovdjursfrågan riskerar att bli en sådan. Därför måste vi försöka få uppmärksamhet runt jaktens betydelse, i vid mening. Jag har under årens lopp försökt att bidra till detta genom att berätta om min relation till jakten och naturen, säger kungen till ATL.

Inte favoritjakten

För att öka förståelsen för människors olika uppfattning måste kunskapen ökas, forskningen fördjupas och en bred diskussion äga rum, menar kungen.

– Sverige är i många avseenden ett gynnat land i vilt- och jaktfrågor. Sverige har i förhållande till andra europeiska länder mycket jaktbart vilt och en i grunden bra kunskapsnivå om jakt.

Även om kungen tycker om att jaga älg med ett stort jaktlag är det, säger han till ATL, inte hans favoritjakt.

– Jag har möjlighet att jaga ensam vid Ottenby på Öland. Att pyrscha ensam när man har all tid på sig och göra ett bra jobb med att hitta rätt djur så att säga – det är fantastiskt.

Pyrscha är en sorts jakt då jägaren försöker smyga sig nära inpå villebrådet.

Ottenby på södra Öland ligger kungen varmt om hjärtat. Därifrån har han, berättat han för ATL, många jaktminnen. Det var också där han fällde sina första villebråd.

Intresset har gått i arv

Intresset för jakt har han, säger han, ärvt av sin far.

– Konstigt nog kan man säga att jag har ärvt det efter min far som var en stor jägare, även om jag inte har träffat honom på så vis. Men min mor kom också från en familj där många jagade. Hon jagade inte själv men var med när min far jagade och hon höll möjligheten för mig att jaga vid liv. Många av hennes vänner jagade och de tog med mig på jakt när jag var 15–16 år gammal.

Och intresset är stort. Flera helger om året jagar kungen.

– Jag skulle gärna jaga mer om det fanns tid. Säsongen är ju lång med allt från fågel till småvilt och nu älg. Alla ser fram emot våren men jag tycker kanske bäst om höstarna, de är fantastiska med alla färger, och doften, och fukten i marken.

"Vill få till ett perfekt skott"

I intervjun beskriver kungen vad det är som fascinerar och lockar med älgjakten - att få en älg i sikte.

– Det är väl det som gör att alla jägare tycker det är spännande. Det blir en adrenalinkick. Man vill också göra ett bra jobb, ett bra utfört arbete. Man vill få till ett perfekt skott så att det inte blir några dumheter för djuret och en massa extrajobb och så vidare. Det är sådant som gör att man skärper sig, det är många beslut som man måste fatta på bara ett par sekunder och då gäller det att man har förberett sig och kan fatta de rätta besluten. Vilken vinkel får jag skjuta? Vad finns bakom? Finns det skottfång? Är det rätt djur?

Men att stycka djuren, det är inget kungen är nån hejare på.

- Haha, nej, det är jag urdålig på, det är lika bra att erkänna. Det finns de som kan det mycket bättre och gör det oftare och då ska de hålla på med det också, säger han till ATL.