Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Harry, Harriet

BUP-testet: ”Färgade personer har det svårt”

Publicerad 2013-10-18

Färgade personer har det svårt, ungefär som djur i fångenskap.

Det fastslås i ett formulär som delats ut av BUP, barn- och ungdomspsykiatrin, i Stockholms län.

– Det är klart att det är upprörande, säger en pappa som fått fylla i formuläret.

När en pappa i Stockholmsområdet besökte BUP-mottagningen med sin dotter fick han ett formulär att fylla i.

Men en fråga på ”Ehlers formulär A”, ett screeningsinstrument för Aspergers syndrom, fick honom att reagera. Av 45 olika påståenden skulle han gradera hur väl de stämde in på hans dotter, och formuleringen på påstående nummer 31 var märklig:

”Visar ”alltför” stor medkänsla (tycker synd om alla som har det svårt, handikappade, djur i fångenskap, personer med färgad hud). Mycket stor känsla för all form av förtryck.”

– Man undrar vad det är frågan om. Personer med färgad hud, har de det svårt? BUP kanske tycker det, eller den som utformat formuläret, säger pappan som själv är mörkhyad.

Fyllt i tidigare

Han har tidigare fyllt i formuläret, men tidigare inte reagerat på den aktuella frågan.

– Men det är konstigt att akademiker och doktorer med massor av högskolepoäng inte reagerat på det här. Jobbar man med det varje dag borde det vara uppenbart att det är en konstig formulering.

Det håller legitimerade psykologen Ingrid Gråberg, som tidigare arbetat på BUP i Stockholm, med om.

– Det kan ju tolkas som att man har det svårt just för att man har färgad hud. Det är klart det är väldigt olyckligt formulerat, säger Gråberg och fortsätter:

– Det är bra att det uppmärksammas. Det är ju bara att ta bort den här formuleringen, för den tillför ju ingenting i påståendet.

Ska tas bort

När Aftonbladet uppmärksammar BUP i Stockholms läns landsting om meningen får pappan stöd:

”Vad bra att pappan reagerar! Formuleringen är ju förfärlig och kränkande”, skriver Ulla Forsbeck Olsson, kommunikationsansvarig för BUP-divisionen i Stockholm i ett uttalande.

Hon fortsätter:

”Vi har nyligen gjort ett stort arbete med att införa tydliga riktlinjer för bedömning och behandling inom BUP i Stockholm. I dessa finns klara rekommendationer kring vilka bedömningsinstrument som ska användas och Ehlers formulär A hör inte till dem. Tydligen används det ändå vilket är olyckligt och självklart något vi måste ändra på.”

Ingrid Gråberg tror att formuläret används även utanför Stockholm och ser gärna att man fortsätter göra det, med lite förändringar.

– Jag är rätt övertygad om att det finns kvar på många BUP-mottagningar i landet. Dessutom är det ju ett relevant formulär i övrigt om man använder det med förnuft, säger hon.