Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jon, Jonna

Rättegången mot 16-åriga Sigrids mördare inledd

Publicerad 2013-09-16

Försvunna norskan hittades mördad efter en månad

Norska Sigrid Giskegjerde Schjetne, 16, var försvunnen i fyra veckor innan hon hittades död – inlindad i plast och tyg.

I dag mötte hennes föräldrar den misstänkte mördaren i rätten.

Sigrid Giskegjerde Schjetne försvann på väg hem från en kompis i Oslo i början av augusti förra året.

Försvinnandet engagerade många och ett gigantiskt sökpådrag inleddes.

Först fyra veckor senare hittades 16-åringens kropp. Inlindad i plast och tyg i ett skogsområde.

Mordet chockade Norge.

Rättegång i två veckor

Två män, en 65-åring och en 38-åring, greps kort efter att kroppen hittades. Den äldre släpptes efter några månader och avfördes från utredningen, men 38-åringen är fortsatt misstänkt för mord och människorov.

På måndagsmorgonen inleddes rättegången mot honom.

Sigrids föräldrar var på plats i Oslo tingsrätt – och stod för första gången ansikte mot ansikte med den man som misstänks ha dödat deras dotter.

– Föräldrarna har hela tiden uttryckt en önskan om att få svar på vad som hände deras dotter kvällen hon försvann. De har en önskan om att få veta hur hon dog, när hon dog och allt som hände med henne, säger deras målsägandebiträde Harald Stabell, till VG.

Under förmiddagen gav Sigrids pappa Tom Schjetne sitt vittnesmål. Han berättade om när dottern inte kom hem den där natten den 5 augusti 2012, hur de letade efter henne och om veckorna som följde.

När pappan avlagt sitt vittnesmål riktades frågorna mot 38-åringen.

Gång på gång, på fråga efter fråga, svarade han att han inte vet eller inte minns.

38-åringen gjorde sedan klart att han inte kommer ihåg någonting från dagarna då Sigrid försvann och menar att åklagaren lika gärna kan ställa sina frågor till en vägg, skriver VG.

Kan vara psykiskt sjuk

38-åringen nekar till brott, men åklagarna anser sig ha stark bevisning.

Bland annat har Sigrids blod hittats på ett reklamblad som hittades i en container utanför mannens bostad. Enligt uppgifter till VG ska reklambladet ha legat i en sopsäck med 38-åringens fingeravtryck på. Ett tiotal blodfläckar från 16-åringen hittades också i en husvagn som 38-åringen bott i. På mannens bil fanns bucklor som tydde på att han kört på någon. En av teorierna polisen inledningsvis hade var att Sigrid blivit påkörd och sedan bortförd.

38-åringen har vid flera tillfällen varit i kontakt med psykiatrin sedan han var barn. Två av tre experter menar, liksom 38-åringen själv, att han är tillräknelig. En av experterna menar dock att mannen inte bör kunna dömas till fängelse om han fälls för brotten, skriver VG. När han hördes riktade 38-åringen skarp kritik mot de sakkunniga och sa att han har dålig erfarenhet av psykiatrin. Under tisdagen kommer han fortsätta höras om fallet.

Tidigt på eftermiddagen orkade inte Sigrids mamma höra mer. Halvvägs in i den första av 14 rättegångsdagar lämnade hon sal 250 i Oslo tingsrätt.

ANNONS