Schweizarna stoppar Gripen-affären

Publicerad 2014-05-18

Nej, de blev inte Jas-ägare.

Det blir ingen Gripen-affär i Schweiz.

I november 2011 fattade Schweiz regering beslut om att köpa stridflygplanet och beställde 22 Jas Gripen. Köpet godkändes av parlamentet tidigt hösten 2013 – men motståndarsidan fick ihop över 100 000 namnunderskrifter och tvingade fram en beslutande folkomröstning.

Affären stoppas

Och i dag avgjordes Gripens öde i landet.

Utgången var länge oviss, men när rösterna i landets samtliga kantoner var räknade stod det klart att nej-sidan vann. Enligt den schweiziska tidningen 20min röstade 53,43 procent nej.

Därmed stoppas också affären.

Resultatet kallas i 20min historiskt eftersom det är första gången nej-sidan vinner i en folkomröstning om en militär fråga. Enligt TT är det är en överraskning att schweizarna röstar nej, särskilt som ja-sidan har haft betydligt starkare ekonomiska muskler att sätta in bakom sin kampanj.

– Nej-sidan blev större än man förväntat sig. Det är ett entydigt svar, säger flygplansjournalisten Christer Åström och hänvisar till opinionsundersökningar som gjordes inför omröstningen.

Tycker pengarna ska läggas på annat

Inför folkomröstningen fördes långa debatter har förts om huruvida Jas Gripen är tillräckligt bra och om Schweiz fått tillräckliga garantier för att kompenseras om planet inte visar sig hålla måttet.

På ja-sidan tycker man att det svenska planet är det mest prisvärda alternativet, argumenterar för att det handlar om säkerhet och att de nuvarande stridsflygplanen måste bytas ut.

Nej-sidan, som rödgröna partier främst förespråkar, tycker å sin sida inte att Schweiz ska lägga omkring 23 miljarder kronor på stridflyg eftersom skolor och annat behöver pengar. TT uppger att många nej-sägare dessutom Gripen är ett "pappersplan" hävdar de, eftersom planet är under utveckling.

I februari kunde Sveriges Radio Ekot avslöja att Sverige haft en avancerad plan för att påverka schweizarna inför folkomröstningen.

Flera politiker har spekulerat i möjligheten att hyra plan, som flera länder gör, eller köpa ett mindre antal med jämna mellanrum vid ett nej, skriver TT.

Se resultatet från röstningen nedan.