Robert, 56, kvar i Ukraina: ”Väldigt orolig”

Uppdaterad 2022-02-13 | Publicerad 2022-02-12

Svenska medborgare uppmanas lämna Ukraina på grund av det ryska hotet.

56-årige Robert är en av dem som är kvar i landet.

– Det känns som en science fiction-film, säger han.

Följ ämnen
Ukraina

Läget i Ukraina är nu så allvarligt att utrikesdepartementet uppmanar de uppemot 300 svenskar som befinner sig i landet att resa hem.

En av dem är 56-årige Robert som i torsdags reste till Tjernihiv, i norra Ukraina, för att hälsa på sin flickvän.

– Jag planerade att stanna till den 24:e. Vi har hyrt lägenhet tillsammans och sedan kom det här. Jag vill inte lämna min tjej. Det är svårt att åka och inte veta om jag kommer få träffa henne igen.

56-årige Robert är kvar i Ukraina.

”Nu är det allvar”

Vart det självklart att resa till Ukraina nu?

– I torsdags var det rätt soft och det var ingen som pratade om inställda flyg. Att UD uppmanar alla att åka hem kom ju bara för någon timme sedan. Det var då jag började, känna ”ojdå, nu är det allvar”.

Robert säger att stämningen i Tjernihiv är spänd även om även om det ryska hotet länge hängt över landet.

– Ukrainarna har känt det här på sig rätt länge så de tar det lite med ro, men jag vet att de är oroliga för att internet ska slås ut så de inte kan ha kontakt med omvärlden, säger han och fortsätter:

– För mig känns det som en science fiction-film som jag är mitt i. Det här kan inte hända mig. Jag är väldigt orolig för en rysk invasion.

Robert säger att stämningen i Tjernihiv är spänd.

”Smäller det finns ingen möjlighet”

Nu undersöker han vilka möjligheter han har att ta sig hem till Sverige igen.

– Jag försöker följa nyhetsmedia så mycket det går och får ta det därifrån. Jag har kontaktat alla flygbolag för att se om de planerar att ställa in resor, säger han och tillägger:

– Jag kan möjligtvis ta mig till polska gränsen, men de kommer att stängas ganska kvickt. Smäller det till kommer alla kommersiell flygbolag ställa in och då finns det ingen möjlighet för mig att ta mig hem.

Senare under lördagen berättar Robert också hur läget är i Kiev.

”Vi fick just rapport från Viktorias (min flickväns) släktingar som är i Kiev och demonstrerar att de kommer stå som mänskliga sköldar om det blir en invasion”, skriver han i ett sms.

Robert: ”För mig känns det som en science fiction-film”.

Följ ämnen i artikeln