Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Fatima, Leila

Zelenskyj: Kursk är del av vår fredsplan

Martin Mederyd Hårdh/TT

Publicerad 2024-08-27 15.00

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj vid en presskonferens i Kiev tidigare i somras. Arkivbild.

Den ukrainska motinvasionen av ryska Kursk är en del i en ukrainsk fredsplan, enligt president Volodymyr Zelenskyj, som ska ta med sig denna plan på en resa till USA.

Zelenskyj ska lägga fram en flerstegsplan för USA:s president Joe Biden vid ett möte i USA i september, berättar ukrainaren vid en stor presskonferens som han håller med sin regering i Kiev. I samband med det tänker han också lägga fram planen för de amerikanska presidentkandidaterna Kamala Harris och Donald Trump.

Det huvudsakliga syftet med offensiven över gränsen är att tvinga Ryssland till ett slut på kriget, enligt Volodymyr Zelenskyj. Han ser också en poäng i att visa det ryska folket att Vladimir Putin ”bryr sig mer om att erövra en stad som han aldrig hört talas om än att skydda sitt eget territorium”.

”Dialog nu meninglöst”

Han understryker att Ukraina inte är berett att byta bort några delar av landets territorium.

– Dialog med Putin vore för närvarande meningslös, han vill inte ha ett diplomatiskt slut på kriget. Han vill ”diplomatiskt” att vi ska ge honom 30 procent av vårt land, säger den ukrainske presidenten, enligt bland andra RBC-Ukraina.

Den ukrainska militären har för första gången hittills i kriget kunnat rotera styrkor vid fronten, berättar Volodymyr Zelenskyj vidare. Den svåra mobiliseringen av fler ukrainare tycks därmed gå framåt.

– Jag kan inte kalla det fullständig rotation ännu. Men jag kan ärligt säga att det är en start, en viktig sådan. Och vi talar konstant om att kunna förstärka Pokrovsk.

Pokrovsk är en stad i Donetsk i östra Ukraina som tillskrivs särskild strategisk vikt. Ryska styrkor har sakta avancerat mot den under de senaste veckorna.

Hemmabyggd robot

Ukraina har enligt Zelenskyj genomfört ett första och framgångsrikt test av en egentillverkad ballistisk robot, men presidenten ville inte gå in närmare på detta vid presskonferensen.

Det är del av en ukrainsk ansats att bli något mindre beroende av vapenförsändelser från landets välgörare.