Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Fatima, Leila

Efter kramen med Putin: Modi möter Zelenskyj

TT

Publicerad 2024-08-23 08.03

Indiens premiärminister Narendra Modi har mött Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj.

På plats i Kiev lovar han att Indien ska bidra med humanitär hjälp till Ukraina.

Mötet med Zelenskyj, som sker dagen efter att Modi besökt Polen, inleddes med att de två besökte en minnesplats för barn som mist livet i kriget. Därefter satte de sig ned i ett möte där Modi lovar humanitärt stöd till Ukraina.

– Oavsett vilken hjälp som krävs från en humanitär synvinkel kommer Indien alltid att stå på er sida och kommer att gå utöver det vanliga för att stötta er, säger han.

Kramar

Bedömare spådde inför mötet att det skulle bli frostigt – efter det att Modi nyligen kramade om Rysslands president Vladimir Putin i Moskva. Men i en video som Volodymyr Zelenskyj publicerat på X syns även han skaka hand och kramas med den indiske ledaren.

Det är första gången en indisk premiärminister besöker Ukraina.

Zelenskyjs stabschef Andrij Jermak kallar Modis besök historiskt och säger att Ukraina väntar sig att Indien kan spela en roll i att få slut på kriget och uppnå en ”rättvis fred”.

Modi har inte fördömt Rysslands invasion av Ukraina, men har upprepade gånger pratat om behovet av en lösning på konflikten och framställt sig själv som en möjlig fredsmäklare.

– Vi var inte neutrala från dag ett – vi har valt sida, och vi står för freden, säger han.

Vill ha dialog

Ett diplomatiskt genombrott tycks dock långt borta, oavsett hur man ser på Ukrainas intåg på rysk mark häromveckan.

Enligt Zelenskyj skrivs ”ett antal dokument” under i samband med dagens möte. Presidenten har tidigare riktat skarp kritik mot Modi för hans till synes varma möte med Putin i juli, som skedde timmar efter att en rysk robot träffat ett barnsjukhus i Kiev och dödat närmare 40 människor.

Innan fredagens möte träffades Modi och Zelenskyj senast under G7-mötet i Italien i juni. Även då uppges Modi ha betonat vikten av dialog och diplomati i förhållande till kriget.