Färre skjutningar: "Någonting gör vi rätt"

Anja Haglund/TT

Publicerad 2024-06-29 07.00

Antalet döda och skadade i skjutningar ligger hittills i år på den lägsta nivån sedan 2018.

– Man ska vara försiktig att prata om en vändning, men det ser i alla fall betydligt bättre ut, säger rikspolischef Petra Lundh.

Hittills i år har 17 personer dödats i skjutningar och 22 skadats, enligt polisens senaste siffror.

– Vi har statistik som går tillbaka till 2018 och så låga siffror har vi inte haft någon gång under den perioden, säger Petra Lundh.

– Någonting gör vi rätt.

Lundh säger att polisen ligger nära de kriminella miljöerna och försöker agera innan något inträffar. Sedan början av 2023 har polisen förhindrat åtminstone 200 grova våldsbrott i form av skjutningar och sprängningar, uppger hon.

– Vi vet också att var och en av dem ofta genererar hämndskjutningar eller sprängningar så förmodligen är det betydligt fler.

”Bubblar under ytan”

Siffran är svår att granska. Personer som polisen tar på väg ut på ett morduppdrag fälls kanske inte för förberedelse till mord utan ”bara” för vapenbrott.

– Men det innebär fortfarande att en skjutning aldrig kommer till stånd, säger Lundh.

– Vi ser också att sprängningar gått ner, däremot ökar försök och förberedelse mycket och det innebär att vi lyckats förhindra riktiga sprängningar.

Förklaringen ligger i att polisen själv ändrat arbetssätt men också att man fått ett antal nya verktyg av politikerna. Lundh nämner inte minst möjlighet att avlyssna gängkriminella i förebyggande syfte.

– Vi har tryckt tillbaka utvecklingen. Men det är fortfarande så att det hela tiden bubblar under ytan och det kan komma utbrott.

Minskad straffrabatt

En oroande trend är de unga utförarna. Förra året var 25 procent av de som utförde skjutningar och sprängningar mellan 15 och 18 år – i år är andelen 50 procent, enligt Lundh.

– Det har eskalerat. Många lyckas vi stoppa men då är det kanske med vapen på sig på väg ut på ett uppdrag.

Nyligen föreslog regeringens utredare att straffrabatten för 15-17-åringar ska minskas. Petra Lundh tror att det är nödvändigt.

– Vi har sett hur 15-åringar har fått 20 procent av det straff de skulle fått annars.

Framför allt handlar det om att få bort de unga utförarna från gator och torg, säger hon.

– Även om de är unga så är det grovt kriminella vi pratar om. Sedan ska vi göra det absolut bästa när vi har dem inne.

Kommer minskad straffrabatt stoppa de unga mördarna eller blir de bara ännu yngre?

– Det är svårt att säga men någonstans går en gräns. Har du jätteunga personer så kan de inte hantera vapen. Men det är svåra avvägningar exakt var den åldersgränsen går.