Polisen befarar farlig våldscocktail i sommar

Simon Uggla/TT

Publicerad 2024-07-01 05.30

Tongivande kriminella släpps ur fängelse och skjutningarna ökar. Samtidigt kan barn på sommarlov bli ett lätt byte för gäng som rekryterar för nya våldsdåd, varnar polisen.

– Det är en riskfylld cocktail, säger underrättelsechefen Jale Poljarevius.

Under årets fem första månader skedde 105 skjutningar i Sverige, en 30-procentig nedgång jämfört med samma period i fjol. Men något har hänt.

Enligt polisens siffror skedde 19 skjutningar under junis två första veckor. Sedan dess har det skjutits ytterligare 19 gånger, enligt tidskriften Kvartals databas.

– Det förblir extremt skört. Vi såg tendenser i februari och mars, sedan dog det ut. Nu ser vi tendenser igen. Vi får se om det fortsätter eller om det ebbar ut, säger Jale Poljarevius, underrättelsechef i polisregion Mitt, och konstaterar att våldet historiskt sett eskalerat under sommaren.

Polisen varnar för att barn på sommarlov, i frånvaro av skolans skyddsnät och föräldrar som måste jobba, är sårbara för gängens jakt på nya skyttar.

Encrochat

Kvartal har rapporterat att många av de över 150 personer som dömdes för vålds- eller vapenbrott med bevisning från de krypterade chattjänsterna Encrochat, Sky ECC och Anom redan frigivits eller kommer ut i närtid.

I vissa områden försvann ett stort antal tongivande kriminella på ett bräde. När de släpps ut och vill återetablera sig finns stora risker – särskilt på sommaren, enligt Poljarevius.

– Några har kommit ut i vår region, vilket är oroväckande.

Även i Västsverige har Encrodömda kommit ut, men någon omedelbar oro för just den gruppen finns inte. När tongivande aktörer blir frigivna sker alltid samma analys, berättar Jens Ahlstrand, underrättelsechef i polisregion Väst.

– Vi tittar på vilket område de kommer ifrån, hur viktiga de är, vilka konflikter de hade med sig in en gång i tiden och om de har för avsikt att agera på dem.

Reser till hemländer

I södra Sverige har många domar gällt narkotika snarare än vålds- och vapenbrott, säger underrättelsechefen Mats Karlsson. Han tror också att tidigare erfarenheter gjort regionen bättre förberedd.

– Jag vill hävda att vi redan innan Encrochat hade en bättre förmåga att följa konflikter och centrala individer jämfört med många andra.

I region Syd har polisen i många år noterat en annan sommartrend: att de kriminellas semesterplaner har stor inverkan på våldsnivån.

– En del av dem, som har ursprung i andra länder, åker dit över sommaren. Då märker vi en stor skillnad, ett större lugn, i våra utsatta områden. Andra år när de är kvar i Sverige blir de stökigare.