300 våldsamma män kartlagda av polisen

Anja Haglund/TT

Publicerad 2024-06-27 05.30

Rikspolischef Petra Lundh i Almedalen.

Polisen har kartlagt drygt 300 män som riskerar att utsätta kvinnor för våld.

Männen finns över hela landet och kommer att få besök av polisen.

– De ska uppleva att vi finns i närheten och vi ska försöka avhålla dem från att gå längre, säger rikspolischef Petra Lundh.

Polisen håller på att skifta fokus när det gäller mäns våld mot kvinnor. Från att ha arbetat mest med de utsatta kvinnorna och att skydda dem fokuserar man nu mer på gärningsmännen och att få stopp på våldet.

I en första kartläggning har drygt 300 män över hela landet identifierats som ”högriskaktörer”.

– Vi tittar på flera riskfaktorer. Det kan vara allt från att man tidigare är dömd för våld mot kvinnor till psykisk ohälsa, att det förekommit strypvåld eller finns ett vapeninnehav, säger Petra Lundh.

Finns det mer än en riskfaktor kan personen klassas som en högriskaktör, och då väntar besök av polisen.

Uppsökande samtal

– Vi har helt enkelt uppsökande samtal där vi säger att våld är inte tillåtet, att vi ser dig och behöver du hjälp. För det är precis det vi egentligen vill, att man ska söka hjälp för det här.

Hur tar männen emot det här?

– Det är väldigt olika, en del vill inte alls höra talas om det, men det finns faktiskt de som också söker hjälp.

Kommer det att minska våldet mot kvinnor?

– Förhoppningsvis, vi måste prova allt. Bara det här att vi vet vilka vi ska inrikta oss mot och att de ska vara medvetna om att vi vet är viktigt.

Uppmanar att larma

Polisen har bara använt sina egna register när de kartlagt männen. Det kan därmed finnas män som går under radarn. Petra Lundh uppmanar vården – regioner, kommuner och andra – att slå larm om riskpersoner.

– Det finns en del som söker psykiatrisk vård och annat. Får inte vi reda på att det här är riskpersoner, om de uttrycker att de ska göra nån annan illa eller så, då är det jättesvårt att ingripa.

Hon understryker att det finns en sådan sekretessbrytande regel.

Polisen konstaterade i sin senaste årsredovisning att man inte gjort någon nämnvärd skillnad för våldsutsatta kvinnor. Det här är en första kartläggning men arbetet fortsätter, säger Petra Lundh.

– Det är en levande lägesbild och jag tror att det kommer att kunna omfatta ännu fler så småningom.