AI ska hjälpa polisen: "Kriminella steget före"

Gustav Sjöholm/TT

Publicerad 2024-06-27 19.00

Snabbskrivning av förhör, tabletträkning och ansiktsigenkänning. Polisen storsatsar på artificiell intelligens. Men det gör även brottslingarna.

– Vi har sett fabricerade filmer och annat som är gjort med hjälp av AI, säger rikspolischef Petra Lundh.

För brottsbekämpande myndigheter är det en lockande tanke att i realtid använda övervakningskameror för att upptäcka misstänkta personer. Rikspolischefen säger att man teoretiskt skulle kunna stoppa gängkriminella vid gränsen, något som de nordiska kollegorna är intresserade av.

– Vi skulle kunna använda det här i realtid, men det får vi inte, säger Petra Lundh i Almedalen.

En svensk utredning har föreslagit att ansiktsigenkänning ska få användas vid brott som kan ge minst fyra års fängelse. Men det rör relativt få brott, exempelvis mord och kidnappning. Lundh konstaterar att vid många hemliga tvångsmedel finns ett minimistraff på två år.

– Men det här är ingripande och det ska inte användas mer än nödvändigt. Så vi får väl börja så här och så får vi se hur långt vi kommer.

Ett annat problem är att många kameror sitter för högt, filmar i fel vinkel eller i för dålig kvalitet. Frågan är om fler kameror borde placeras i exempelvis ansiktshöjd?

– Vi inom polisen behöver ju ligga i framkant. Vi ska naturligtvis ligga inom lagens råmärke men vi behöver inte ha ett jättestort säkerhetsavstånd, tänker jag.

Används redan

Redan i dag använder polisen AI. Exempelvis för att räkna tabletter i ett beslag, något som tidigare gjordes för hand. Nu hälls de ut på en bricka, fotograferas och så gör AI:n blixtsnabbt räknandet. AI kan också användas för att jämföra narkotiska preparat.

Ett mer vardagsnära AI-verktyg som under året beräknas rullas ut är att automatiskt skriva ut (transkribera) förhör och sammanfatta dem.

– Sedan är det klart att det alltid måste vara en människa som kvalitetssäkrar. Men det är absolut resursbesparande, säger Lundh.

Stort jobb

Lundh ser även potential längre fram. Att exempelvis genom AI gå igenom stora mängder ekonomiska data, för att upptäcka olagligheter som annars kan vara svårupptäckta.

– Just att se avvikande händelser, mönster och annat är jättebra och viktigt.

Men även brottslingar kan använda sig av AI-tekniken, vilket polisen börjar märka, för att förfalska bevis i form av bilder och filmer.

– Det är klart att det är ju något nytt. De kriminella ligger alltid steget före, säger Lundh.

Har polisen kompetensen och verktygen på plats för att upptäcka det i dag?

– Det skulle jag säga att vi har. Men det kräver ett väldigt stort jobb.