Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ingrid, Inger

Rymdsonden som ska lösa mysteriet

Publicerad 2013-09-07

Här är rymdsonden som ska lösa ett gammalt mysterium på månen.

Nasas sond ska undersöka det skimrande måndammet som satte bryderier i huvudet på våra första månpromenerande astronauter.

Rymdsonden kan nog kallas världens dyraste dammsugare.

Den drygt 1,8 miljarder dyra LADEE (Lunar Atmosphere and Dust Environment Explorer) skickades i lördags morse upp från Nasas anläggning Wallops Island och beräknas om ungefär en månad nå månen.

Jobbigt damm

Uppskjutningen gick bra och väl på plats ska LADEE med sin extremt känsliga utrustning undersöka måndammet som satte käppar i hjulet för de första människorna som gick runt på vårt närmsta grannklot.

– Alla Apollobesättningar klagade på att dammet fastnade precis överallt, säger rymdexperten och Nasarådgivaren John Logsdon enligt nyhetsbyrån AFP.

Astronauterna som fick äran att göra månpromenader efter att Neil Armstrong visat vägen 1969 vittnade också om ett glimrande ljusfenomen som förbryllade dem.

”Dessa mätningar kommer att hjälpa vetenskapsmän att närma sig långvariga mysterier, till exempel om måndamm, elektriskt laddat av solens ultravioletta strålar, låg bakom det ljusskimmer som uppstod innan gryning som Apollo-astronauterna såg”, skriver Nasa i ett uttalande.

Sonden ska först göra sina undersökningar i omloppsbana 250 kilometer från månens yta i 40 dagar för att sedan göra fler mätningar ännu närmare.

Kraschar mot månen

LADEE är stor som en liten bil, ungefär 2,4 meter lång och 1,5 meter bred, och tänkt att vara en föregångare för fler liknande sonder som man hoppas kunna skicka till Mars eller till någon av planetens månar. Ingen ny sådan resa är ännu planerad.

Förutom dammet ska LADEE även närmare undersöka månens atmosfär, som egentligen ska kallas exosfär då luften är så tunn att molekylerna i den inte krockar med varandra.

Efter ungefär 100 dagars provtagningar går LADEE ett grymt öde till möte med ett dödsfaraktande fall mot månens yta där den pensioneras.