Mördarna inspirerades av våldsfilm – fälls även i hovrätten

Publicerad 2012-11-30

Kultfilmen Boondock Saints.

Inspirerade av kultfilmen "Boondock Saints" avrättade två män Sundsvallsbon Stefan Karlsson, 33, 2010.

I tingsrätten dömdes de till 16 respektive 13,5 års fängelse – nu har hovrättsdomen fallit.

Stefan Karlsson, 33 – hittades avrättad Försvann den 12 mars 2010 efter ett träningspass. Hittades avrättad vid ett skoterspår utanför Sundsvall.
Genombrottet: Efter hundratals förhör häktades tre män i 30-årsåldern på sannolika skäl misstänkta för mordet.

Stefan Karlsson försvann spårlöst efter en träningspass den 12 mars 2010 och anmäldes saknad av sin sambo. Först två dagar senare hittades han ihjälskjuten med åtta skott i huvudet och bröstet vid Klissberget väster om Sundsvall.

Utredningen var omfattande, men polisen kom gärningsmännen på spåren sedan man i en annan utredning fått reda på att en av dem berättat om mordet för en kompis.

Hovrätten

Drygt två år efter mordet greps och anhölls tre män misstänkta för inblandning i brottet.

En av dem var nära vän till Stefan Karlsson och bedrev tillsammans med honom narkotikahandel och indrivningsverksamhet.

Två av männen, 31 och 32 år gamla, dömdes i september till 16 respektive 13,5 års fängelse för mordet.

Men båda två överklagade domen samtidigt som åklagaren ville att straffen skulle skärpas.

I dag föll hovrättsdomen.

Hovrätten för Nedre Norrland fastställer domen mot 31-åringen, men skärper straffet för 32-åringen som nu döms till 14 års fängelse.

"På samma sätt som i filmen"

Männen planerade mordet i en månad.

De slutade knarka för att inte begå några misstag och styrketränade för att orka flytta kroppen efter mordet. De rakade också sina kroppar för att minimera risken att lämna dna-spår efter sig.

I våldfilmen "Boondock Saints" som de fick inspiration från skjuter huvudpersonerna ihjäl "onda människor".

– Mordet på Stefan Karlsson har utförts gemensamt med var sitt vapen på nära håll, på samma sätt som i filmen, och mordet kan, liksom morden i filmen, närmast karakteriseras som en avrättning, skrev tingsrätten i domen.

Tatuerade in filmcitat

Efter mordet tatuerade de båda gärningsmännen in den latinska frasen "In Nomine Patris et Filii et Spiritu Sancti" (I Faderns, Sonens och Den Helige Andes Namn), på sina armar. Samma ord som filmens mördare uttalar när de begår sina brott.

Det fanns också andra kopplingar till filmen, enligt tingsrättsdomen.

– I filmen förekommer radband och kors. 32-åringen hade ett radband med kors när han anhölls den 11 maj 2012. 31-åringen hade ett likadant radband med kors på en bild, som påträffats i hans bärbara dator vid husrannsakan, skriver rätten.

De båda dömda männen har hela tiden nekat till brottet. Bland bevisen mot dem fanns bland annat en ljudupptagning från en hemlig avlyssning där den yngre av dem berättar att de två begick mordet. Under hovrättsförhandlingen presenterades nya förhör och en bättre version av ljudupptagningen spelades upp.