Mördarna inspirerades av våldsfilm

Uppdaterad 2012-09-22 | Publicerad 2012-09-21

Kultfilmen Boondock Saints.

Inspirerade av kultfilmen Boondock Saints avrättade de två männen Stefan Karlsson, 33, med åtta skott i huvudet och bröstet.

Efter mordet tatuerade de in det citat som filmens mördare uttalar innan de skjuter ihjäl sina offer:

- I Faderns, Sonens och Den Helige Andes Namn.

I dag dömdes de av Sundsvalls tingsrätt.

Stefan Karlsson.

Den 12 mars 2010 försvann 33-årige Stefan Karlsson spårlöst efter ett träningspass i Sundsvall, och anmäldes försvunnen av sin sambo. Två dagar senare hittades hans kropp av en hundägare vid Klissberget, ett friluftsområde i Sundsvall. Han var skjuten till döds med sammanlagt åtta skott.

Först drygt två år efter mordet greps och anhölls tre män, misstänkta för inblandning i mordet. Två av dem misstänktes för att ha skjutit Stefan Karlsson, och den tredje för att ha hållit vakt och för att han hjälpt till att flytta den döda kroppen.

I går dömdes två av männen, 31 och 32 år gamla, till 16 respektive 13,5 års fängelse för mordet, medan den tredje mannen friades helt.

Gudfar till offrets barn

I domen framgår att en av männen varit mycket nära vän med Stefan Karlsson och gudfar till hans barn, och att de tillsammans bedrivit narkotikahandel och indrivningsverksamhet.

Enligt domen planerades mordet under en månad och gärningsmännen slutade bruka knark för att inte göra några misstag, och tränade styrketräning för att efter mordet kunna flytta den döda kroppen.

Vidare så rakade sina kroppar för att inte lämna dna-spår på brottsplatsen.

Inspirerades av film

Det framgår också att de två mördarna inspirerats till mordet av en film, Boondock Saints, i vilken huvudpersonerna skjuter ihjäl "onda människor".

- Mordet på Stefan Karlsson har utförts gemensamt med var sitt vapen på nära håll, på samma sätt som i filmen, och mordet kan, liksom morden i filmen, närmast karakteriseras som en avrättning, skriver tingsrätten i domen.

Båda gärningsmännen har på sina armar tatuerat in den latinska frasen "In Nomine Patris et Filii et Spiritu Sancti" (I Faderns, Sonens och Den Helige Andes Namn), vilket är de ord som filmens mördare uttalar då de begår sina brott.

Men de misstänkta hävdar att tatueringarna inte har någon koppling till mordet.

- Det var en kompisgrej. Det kan jämställas med att två kompisar köper likadana jeans, säger de i förhören.

Flera kopplingar

Det finns, enligt rätten, flera andra kopplingar mellan mordet och filmen.

- I filmen förekommer radband och kors. 32-åringen hade ett radband med kors när han anhölls den 11 maj 2012. 31-åringen hade ett likadant radband med kors på en bild, som påträffats i hans bärbara dator vid husrannsakan, skriver rätten.

Hemlig avlyssning

Polisen kom gärningsmännen på spåren genom att de, i en annan utredning, fick information om att mördarna berättat för sina vänner om mordet. Bland bevisen finns också en ljudupptagning från en hemlig avlyssning där 31-åringen berättar att han, tillsammans med 32-åringen, har begått mordet.

Båda de dömda har hela tiden nekat till inblandning i mordet.