Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jon, Jonna

Så fick polisen 21-åringen att erkänna

Publicerad 2013-11-20

Umeå/ Stockholm. Han nekade i förhör efter förhör till att ha skjutit den unga kvinnan på centralstationen i Umeå.

Till slut erkände 21-åringen – efter att polisen kunnat avslöja att han ljög.

21-åringen, som i dag åtalades för bland annat mordet på en 22-årig kvinna på centralstationen i Umeå, figurerade redan från början i utredningen – som vittne.

Hördes kort efter mordet

Klockan 06.36 på morgonen den 20 juli larmades polisen om att en skadad kvinna fallit ihop på en perrong. På plats konstaterades att hon skjutits och en stor polisinsats sattes in.

En kvart senare såg poliser som sökte i området hur den nu mordmisstänkte 21-åringen satt utanför sin bostad, bara runt 50 meter från brottsplatsen.

21-åringen hördes som vittne, sa att han varit hemma och spelat datorspel och att han hört ett skott.

– Det var egentligen ingeting vid den tidpunkten som gjorde att han skäligen kunde misstänkas, säger Olle Andersson, chef för roteln på grova brott vid Umeåpolisen och spaningsledare i utredningen.

Spåret: Ett gevär

Dagarna gick och sammanlagt tre andra unga män greps och anhölls misstänkta för mordet. De friades senare från misstankar.

Och utredningen fortgick.

Elva dagar efter mordet – den 31 augusti – gick civilklädd polis in i 21-åringens bostad och grep honom.

Då hade polisen bland annat närmare hunnit kolla upp de vittnen som var i närområdet till brottsplatsen efter mordet.

– Det tar alltid några dagar att gå igenom allt material, det är ett ofantligt material, och när man då börjar granska honom då upptäcker vi att det finns anledning att gräva djupare, säger Olle Andersson.

En av de främsta anledningarna: En anhörig till 21-åringen ägde ett gevär i just den kalibern som mordvapnet var i, .22 LR. 

Det fick honom att erkänna

Men 21-åringen nekade till att ha något med mordet att göra.

– Han nekar i de tre, fyra första förhören. Sedan gör vi ett genombrott, säger Olle Andersson.

Tack vare en övervakningsfilm från en bensinstation hade polisen bevis för att 21-åringen ljög om att han hade varit hemma under natten.

– Vi kan konstatera att han har befunnit sig på en bensinstation på södra sidan Umeå ungefär 70 minuter innan skjutningen, vilket han dittills helt har undanhållit. Det gör att vi blir än mer övertygade om att det är rätt person, och när han hörs om det här senare så medger han att det är han som skjutit kvinnan, säger Olle Andersson.

Mannen anser dock inte att han haft uppsåt att döda kvinnan och menar att han därför inte ska dömas för mord.

ANNONS