Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Henrietta, Henrika

Misstänks ha lejt mördare – utlämnas

Publicerad 2013-07-24

Anni Dewani, 28, mördades under smekmånaden i Sydafrika

Anni Dewani mördades under sin bröllopsresa i Sydafrika. Hennes make Shrien är misstänkt för att ha beställt mordet.

Shrien Dewani misstänks ha lejt torpeder för att mörda sin fru. Hon sköts till döds under deras smekmånad i Kapstaden.

Nu kan han utlämnas till Sydafrika.

Mannens försvarsadvokat har hävdat att hans klient är i för dåligt psykiskt skick för att utlämnas. Men en domare i Storbritannien slog i dag fast att 30-årige Shrien Dewani kan utlämnas till Sydafrika – för att ställas inför rätta misstänkt för inblandning i mordet på sin fru.

Stoppades av beväpnade rånare

Svenska Anni Dewani, 28, från Mariestad, hittades den 13 november 2010 mördad i baksätet på en taxi i Kapstaden. Skjuten i nacken.

Hon och hennes man Shrien Dewani var där under deras smekmånad. Tre sydafrikanska män stoppade parets taxi när de var på väg till en bar i kåkstaden Gugulethu utanför Kapstaden. Paret rånades på allt av värde och Anni Dewani sköts sedan till döds.

Dömdes till långa fängelsestraff

 25-årige Xolile Mngeni, som åklagaren hävdade var den som utförde mordet, dömdes förra året till livstids fängelse. Hans medhjälpare Mziwamadoda Qwabe dömdes till 25 år fängelse. Taxichauffören Zola Tonga dömdes till 18 års fängelse för mord, kidnappning och grovt rån.

En av de dömda männen pekade tidigt i polisutredningen ut Anni Dewanis man som inblandad i mordet.

Nekar till inblandning

Han ska ha beställt mordet och fått det att se ut som ett rånmord.

Shrien Dewani har nekat till inblandning i mordet. Han har fram till nu vårdats på en psykiatrisk klinik i Storbritannien. Shrien Dewani planerar att återigen överklaga utlämningen.