Värmebölja förvärrar elkrisen i Ukraina

Paulina Monzón/TT

Publicerad 05.30

Rysslands riktade attacker mot Ukrainas elnät förlamar landet under värmeböljor och långa, dagliga strömavbrott. Nu växer oron inför vintern.

Det har varit ovanligt varmt i Ukraina den senaste tiden, uppemot 40 grader på många håll – vilket leder till ökad elanvändning. För att förhindra en kollaps av nätet rapporteras det statliga energibolaget tvingas till akuta strömavbrott i sju regioner.

I huvudstaden Kiev är de flesta byggnader utan ström minst tio timmar om dagen, även under långa perioder dagtid, skriver The New York Times.

Utan el är det svårt att få svalka och livsmedel blir snabbt dåliga. Varje dag kollar ukrainare upp schemat för planerade strömavbrott och anpassar sina liv efter dessa.

– Vi går runt utomhus till klockan 22 för att slippa ta trapporna med barnen, säger tvåbarnsmamman Margaryta Zachartjuk, som bor på tolfte våningen i Kiev, till nyhetsbyrån Reuters.

Riktade attacker

Tidigare har Ukraina lyckats reparera skador på energirelaterad infrastruktur tillräckligt mycket för att klara elförbrukningen utan större störningar. Men under de senaste månaderna har ryska robotattacker som riktat in sig på ukrainska kraftverk intensifierats.

Attackerna har förstört omkring hälften av Ukrainas produktionskapacitet och nästan alla Ukrainas termiska kraftverk och en tredjedel av dess vattenkraftverk har förstörts.

Konsekvenserna har blivit underskott av el samt flera strömavbrott.

Nu växer oron inför den kommande vintern. Energiexperter säger att de nuvarande strömavbrotten är ett förebud om vad som är att vänta. Det finns inte tid nog att reparera eller bygga upp många kraftverk innan kylan kommer.

Oleksandr Chartjenko, chef för det Kievbaserade energiforskningscentret, tror att strömavbrott i december och januari kommer att inträffa med ungefär samma frekvens och längd som nu. Andra experter har varnat för en ännu värre situation.

Ber om hjälp

Ukraina får hjälp av grannländerna i Central- och Östeuropa att hålla i gång elen och de förhandlar med EU om att ta bort flaskhalsar och ber allierade skicka reservdelar. Allt för att klara vintern.

Sverige beslutade i veckan att skicka 13 dieseldrivna reservkraftverk för att hjälpa Ukraina med energiförsörjningen.

ANNONS