Tog på sig attacken mot Ryssland: ”Brinner fint”

Inlägget försvann utan förklaring

Publicerad 2024-06-05

”Brinner fint”, skrev premiärministern om bilden. Sedan togs den bort.

Ukraina tog för första gången på sig en attack mot rysk mark med västerländska vapen – med kommentaren: ”Brinner fint”.

Sedan försvann inlägget utan förklaring.

Följ ämnen
Ukraina

I förra veckan gav Joe Biden för första gången Ukraina tillåtelse att använda amerikanska vapen mot militära mål i Ryssland, rapporterade BBC.

På måndagskvällen lade Ukrainas premiärminister Irina Versjtjuk ut en bild på X som ska ha visat ett ryskt luftvärnssystem i lågor. ”Brinner fint”, kommenterade hon bilden och fortsatte: ”Det är en rysk S-300. På ryskt territorium”. Senare försvann inlägget utan någon förklaring.

Den amerikanska tankesmedjan ISW har rapporterat bilder som ska bekräfta att ett ryskt luftvärnssystem som ska ha attackerats någon gång under helgen, troligen med det amerikanska raketsystemet Himars. Platsen ska vara sex mil från frontlinjen, norr om staden Belgorod.

”Underskattar allvaret”

Bidens tillåtelse att använda amerikanska vapen mot Ryssland är begränsat till mål som ligger nära gränsen. USA ska ha varit det land som hållit sig längst från att tillåta detta, av de länder som bistår Ukraina med vapen. Enligt källor till BBC är man rädda för att en för lättsam hållning riskerar att kriget sprider sig geografiskt.

På måndagen svarade Rysslands vice utrikesminister Sergej Ryabkov att USA skulle möta ”ödesdigra konsekvenser" om man tillät Ukraina att använda amerikanska vapen för attacker inuti Ryssland.

– Av okända skäl underskattar de allvaret i det motstånd de kan få, sade han enligt The Telegraph.

Ukrainas premiärminister Irina Versjtjuk.

Hotfulla uttalanden

Tidigare under kriget förbjöd de flesta västländer att de vapen de skickat används i attacker över gränsen. Men de senaste veckorna har flera nationer utöver USA svängt.

Det fick Ryssland att göra hotfulla uttalanden.

– Denna konstanta eskalering kan få ödesdigra konsekvenser. I Europa, främst i små länder, bör man vara medveten vad det är man leker med, sade Putin, under ett officiellt besök i Uzbekistan.

Han konstaterade också att många länder i Europa hade ”små territorier” och att de har ”hög befolkningstäthet”.

”Vet att Ukraina inte kan skjuta”

Den ryske diplomaten Konstantin Gavrilov hänvisar nu till dessa tidigare uttalanden när han till regimtrogna Izvestija säger att ”en del i väst uppenbarligen förlorat förståndet”.

– De borde tänka igenom konsekvenserna av att använda vapen med lång räckvidd på rysk mark. Det finns gränser för allt, säger han.

Samtidigt har Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj begärt tillstånd att använda amerikansk ammunition för långdistansangrepp mot rysk mark, då han menar att de ukrainska styrkorna vid gränsen blir försvarslösa annars.

– De har dessa vapen där och de tar inte bort dem eftersom de vet att Ukraina inte kan skjuta mot dem med västerländska vapen även om de skjuter mot oss, säger han enligt The Telegraph.