Zelenskyj på blixtturné för att rädda Ukraina

Publicerad 2024-05-31

Under ett enormt säkerhetspådrag anlände världens hårdast prövade man till Stockholm.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj är på europeisk blixtturné för att rädda sitt land.

– Jag tackar Sverige och hela folket som står med Ukraina, säger Zelenskyj.

Regeringskvarteren kryllade av säkerhetspersonal. Piketpoliser med automatvapen på bröstet. Bilar. Helikoptrar. Motorcyklar. Båtar. Till och med en polis på vattenskoter på fjärden utanför.

Volodymyr Zelenskyj landade på Arlanda i ett av den ukrainska krigsmaktens Airbus-plan strax före klockan 10, och färdades i kortege direkt till Rosenbad.

Inom tio minuter hade han både tackat Sverige för hjälpen, och undertecknat ett nytt bilateralt säkerhetsavtal.

Sveriges totala stöd till Ukraina kommer nu att uppgå till minst 105 miljarder kronor fram till 2026.

– Det är tydligt att Ryssland förbereder provoceringar mot den baltiska regionen. Bara tillsammans kan vi stoppa galenskaperna i Moskva, säger Zelenskyj.

Zelenskyj är i stan för att medverka på det nordiska toppmötet med tema säkerhet och försvar.

På mötet deltar även fyra statsministrar – Islands Bjarni Benediktsson, Norges Jonas Gahr Støre, Sveriges Ulf Kristersson, Danmarks Mette Frederiksen – och den finländska presidenten Alexander Stubb.

Zelenskyj och Kristersson tar i hand efter att ha skrivit under avtalet.

Men Zelenskyjs ärende är större än så. Tidigare i veckan har han besökt i tur och ordning Spanien, Belgien och Portugal, och i varje land fått löfte om nya långsiktiga stödpaket: 1 miljard euro var från Madrid och Bryssel, 126 miljoner euro från Lissabon.

Europaresan var egentligen planerad till mitten av maj, men sköts upp efter att Ryssland den 10 maj påbörjat en offensiv i Charkiv-regionen.

Avtalen handlar inte bara om pengarna i sig, enligt statsministern.

– Det är också en viktig signal mot Ryssland att det är meningslöst att bedriva krig med avsikten att väst ska tröttna. Vårt stöd ska inte sluta, säger Kristersson.

I eftermiddag hålls en pressträff med regeringscheferna, och därefter kommer Zelenskyj också att bli mottagen av kungen och träffa representanter från försvarsindustrin.

Det är Zelenskyjs andra Sverigebesök som president. Den 19 augusti förra året träffade han Ulf Kristersson på Harpsund.

Statsminister Ulf Kristersson håller ett nordiskt toppmöte med Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj, Finlands president Alexander Stubb, Islands statsminister Bjarni Benediktsson, Danmarks statsminister Mette Frederiksen och Norges statsminister Jonas Gahr Støre. Här fotograferade vid ankomst till Rosenbad

ANNONS