Ukraina tar till ryska knepet – behöver fler soldater

Publicerad 2024-06-01

Kriget går tungt i Ukraina.

Nu tar ukrainarna till det ryska knepet – för att få fler soldater vid frontlinjen.

– Vi ser ingen skillnad mellan vanliga mobiliserade och fångar, säger en representant för Ukrainas 5:e brigad till Reuters.

Följ ämnen
Ukraina

Att Ryssland ger fångar en andra chans till frihet genom att gå ut i krig har varit känt sedan länge.

Men nu följer Ukraina i deras fotspår. I ett försök att mobilisera sina styrkor får fångar möjlighet att gå med i militären, och tusentals är intresserade, rapporterar Reuters.

I utbyte mot att de slåss tills att kriget är över får de hela sin fängelsetid avskriven, oavsett längd, och villkorlig frigivning.

– Min mamma är hysterisk. Jag har suttit här i fem år – ett år kvar och nu ska jag ut i krig, sa en av dem som anmälde sig, Mykola Rybalka, till Reuters.

Han säger själv att han är dömd för stöld och på hans anstalt har 129 av 700 gått med på avtalet.

– Fem år bakom dessa murar sätter sina spår. Du har sett mycket och förstått mycket. Du är inte rädd för någonting längre, sa han.

Ukrainsk rekryt övar strid i Kiev, i mitten av maj.

Parallellt har en ny mobiliseringslag skrivits under i Ukraina, målet är att hundratusentals nya soldater ska stärka frontlinjerna.

Ryssland har trappat upp sin offensiv vid Charkiv och Ukraina befinner sig i en svår sits. Att stödpaket från USA har dröjt med flera månader har försvårat situationen ytterligare.

Men i en intervju med The Guardian gör den ukrainska presidenten, Volodomyr Zelenskyj, det tydligt att han inte är orolig.

– Jag är inte alls förtvivlad. Jag känner inte att vi är på ett sjunkande skepp som går till botten. Vi ropar inte "rädda oss", säger han.

Landets mobilisering har också blivit ett politisk huvudbry för Zelenskyj. Under krigets tidiga dagar gav sig hundratusentals ut frivilligt, sedan dess har tillförseln av soldater minskat alltjämt.

Ukrainsk soldat som styr en ”självmordsdrönare” med hjälp av ett headset.

– Vissa människor vill inte delta i kriget. Några är rädda. Alla är vi människor. Men man kan inte säga alla rymmer nu, så är det inte, säger Zelenskyj.

En representant från den 5:e brigaden berättar för Reuters att de kommer ta emot 90 fångar, som kommer att bilda en egen grupp.

– Vi ser ingen skillnad mellan vanliga mobiliserade och fångar, säger han.
Däremot kommer befälen ”hålla ett extra öga på dem”.

Ryssland har å sin sida haft fångar i de stridande graderna sedan krigets första dagar, då i den ökända Wagnergruppen. Men efter turerna kring gruppens nu dödade ledare Jevgenij Prigozjin försvann Wagner.

Nu rekryteras de ryska fångarna in i den så kallad Storm-Z styrkan. Det har beskrivits som en styrka ingen förväntar sig mer av än att de ska dö på slagfältet.

Hittills har 4 564 fångar gått med i det ukrainska försvaret. Myndigheter räknar med att mellan 10 000 och 20 000 soldater kommer rekryteras.

Men alla tillåts inte delta. Det gäller dem intagna som är dömda för mord på minst två personer, dråp via rattfylleri, sexualbrott, förräderi eller korruption, skriver Reuters.