Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagny, Helny

Fem saker att ha koll på i Trump-Harris-debatten

Tina Magnergård Bjers/TT

Publicerad 2024-09-10 19.00

Republikanernas Donald Trump och Demokraternas Kamala Harris möts för tv-debatt klockan tre på natten till onsdagen svensk tid. Arkivbilder.

Börjar någon av kandidaterna svamla eller fara ut i personangrepp? Vilka sakpolitiska frågor lyfts? Och vem är mest statsmannamässig?

Insatserna är enorma i den haussade, enda debatten mellan Donald Trump och Kamala Harris. Här är punkterna att ha ögonen på.

Republikanernas Trump och Demokraternas Harris har olika mål med tv-duellen. Expresidenten vill stoppa Harris opinionsmässiga medvind och återgå till fokus på ekonomin, invandring och ett ”kaotiskt” världsläge. Vicepresidenten måste fortsatt presentera sig och visa att hon skulle vara en stabil ledare och överbefälhavare.

Här är fem områden som kan avgöra hur det går:

.

Kan Trump behärska sig?

I tidigare debatter har Trump låtit sig provoceras: Han har avbrutit, avvikit från ämnet och kommit med förolämpningar. 2016 kallade han sin motståndare Hillary Clinton för ”otäck (nasty) kvinna”.

Det är väl känt att republikanska partistrateger tycker att deras kandidat är bäst när han är stram och fokuserar på ekonomi och gränssäkerhet. Men Trump gillar att vara sig själv. Frågan är vilken version som dyker upp?

.

Kan Harris förklara sig om gränsen?

Republikaner klandrar ofta ”gräns-tsaren” Harris för att hon under sin tid i Vita huset inte styrt upp den olagliga invandringen och hävdar att hon inte besökt landets södra gräns. Att Harris uppdrag var att utreda grundorsakerna till migrationen från Centralamerika och att hon var i gränsstaden El Paso 2021 är inte lika omtalat. Harris motdrag väntas främst bli kritik mot Trump, som såg till att hans partikamrater i kongressen röstade mot vårens lagförslag om stärkt gränssäkerhet.

.

Hur tar Harris Trumps attacker?

Inför debatten har Trump kallat Harris ointelligent och en vänsterradikal ”kamrat”. Han har ifrågasatt hennes indisk-jamaicanska bakgrund och hävdat att hon ”råkade bli svart för några år sedan”, och delat bilder på vicepresidenten i fångdräkt.

Harris har avfärdat utspelen som ”knäppa” (weird) och hävdat att det är ”samma gamla skiva”, något folk är trötta på. Men kan hon hålla sig cool inför tv-kamerorna?

.

Blir någon viral?

Tiotals miljoner amerikaner väntas se debatten, men alla ser inte hela. Om någon får till en replik som blir viral i sociala medier kan det ge en skjuts. Detta lyckades president Joe Biden med för fyra år sedan då han, trött på att bli avbruten av Trump, röt ”Kan du hålla käft, killen?”.

.

Hur blir det med sakfrågorna?

Den enskilt viktigaste frågan för USA:s väljare är ekonomin. Men Harris måste även ge svar på varför hon inte längre vill förbjuda frackning för utvinning av gas och olja och var hon egentligen står vad gäller Vita husets Israelstöd i Gazakriget.

Trump lär få frågor om aborträtten, ett område där han de senaste veckorna bytt fot.

.

Vem ser ut som en president?

Presidentvalet handlar om känslor. Vem ger intryck att vara kompetent nog att hantera krig, ekonomiska utmaningar och framtida pandemier i Vita huset?

ANNONS

Följ ämnen i artikeln