Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Tord, Turid

Ödesdebatten i USA: Provokationer att vänta

Tina Magnergård Bjers/TT

Publicerad 05.29

Opinionsläget är superjämnt, mikrofonproblematiken utredd och argumenten vässade.

Det är dags för USA-valrörelsens ödesdrabbning: tv-debatten mellan Donald Trump och Kamala Harris.

– Klart jag är orolig. Hon är en tuffare motståndare.

Republikanen och egenföretagaren Erin Decker i vågmästarstaten Wisconsin är spänd. Hon är aktiv i lokalpolitiken och har stött Donald Trump sedan valet 2016. Efter Joe Bidens besked att han inte ställer upp för omval oroar hon sig för att medierna är för snälla mot Demokraternas Kamala Harris.

– Om man bara läser från teleprompter och aldrig får några hårda frågor är det klart att ens popularitetssiffror går upp. Men hon var den sista som stod vid Joe Bidens sida, hon är ansvarig för inflationen och vår bristande säkerhet.

Åklagaren Harris?

Som många Trumpanhängare utmålar Decker Kamala Harris som ”socialist”, bland annat med hänvisning till de pristak hon velat införa på vissa dagligvaror. Epitetet används flitigt av expresident Trump, som i sociala medier utmålar ”kamrat” Harris som vänsterradikal och falsk och attackerar hennes intelligens.

Frågan är om det är av godo eller ondo för Harris i ljuset av debatten?

Sådana epitet kan ifrågasättas vilket gör att hon kan framhålla sin bakgrund som korsförhörande åklagare, något Demokraternas strateger gärna vill. Under sin tid som senator blev vicepresidenten känd för tuffa grillningar av bland annat HD-domarkandidater.

Men Harris måste samtidigt fortsätta att presentera sig för sina landsmän och ge svar på tal om var hon egentligen står i frågor som USA:s Israelstöd i Gazakriget och frackning som metod att utvinna gas och olja.

Expresident Trump har också en del svajande att förklara, främst när det gäller abortfrågan. De senaste veckorna har han först stött ett förslag i hemstaten Florida om att utöka aborträtten från nuvarande sex veckor – och sedan svängt och sagt att han tänker rösta emot det.

Hårt uppstyrd

Båda sidor lär försöka spela över bollen på den andra planhalvan, genom att provocera motståndaren att göra bort sig.

Opinionsmätningar visar att många väljare ogillar när Donald Trump lämnar sakpolitiken och går till personangrepp. Sannolikt är det därför Harriskampanjen länge argumenterade för att mikrofonerna skulle vara på även när motståndaren talar, så att Trumps i sammanhanget ofördelaktiga försök att avbryta skulle bli tydliga för tittaren.

Nu blir det inte så. Den 90 minuter långa debatten i Philadelphia i vågmästarstaten Pennsylvania sker utan studiopublik och är hårt uppstyrd. När en kandidat talar är den andres mikrofon avstängd.

Opinionsläget kunde inte vara jämnare, vilket innebär att valrörelsens enda debatt mellan de två kandidaterna kan bli avgörande. Harris har gått om Trump knappt i den nationella opinionen och i ingen av de sju avgörande vågmästarstaterna skiljer mer än två procentenheter mellan dem.

ANNONS