Myndighet vill anlita företag med rysk koppling

TT

Publicerad 2024-07-30 07.51

Transportstyrelsen vill anlita ett företag som tillverkar registreringsskyltar. Företaget har enligt DN kopplingar till ryska statsledningen. Arkivbild.

Transportstyrelsen strider i domstol för att svenska registreringsskyltar ska få tillverkas av ett bolag med kopplingar till den ryska statsledningen, enligt DN.

Det handlar om ett företag som tillverkar registreringsskyltar och som vunnit en upphandling hos Transportstyrelsen. Företaget är ett dotterbolag i den tyska bolagskoncernen Tönnjes.

Men bolag inom Tönnjes har, enligt tidningen, kopplingar till den ryska statsledningen. Tönnjes moderbolag äger 100 procent av dotterbolaget, som vunnit Transportstyrelsens upphandling. De är i sin tur majoritetsägare i det ryska företaget Znak, som tillverkar registreringsskyltar.

Znaks grundare och storägare, politikern Valerij Andrejevitj Ponomarjov, är medlem i federationsrådet, det ryska överhuset. Sedan 2022 är Valerij Andrejevitj Ponomarjov belagd med sanktioner från väst och finns på EU:s sanktionslista, eftersom han stöttar kriget i Ukraina.

Om affären går igenom riskerar känsliga uppgifter om fordon hamna hos den ryska underrättelsetjänsten, enligt försvarsexperter som DN pratat med.

– Rysk underrättelsetjänst kan få tillgång till viktig data om samtliga fordon i Sverige. I fordonsregistret finns känslig information som kan användas av totalförsvaret för att krigsplacera samhällsviktiga fordon, säger Per Skoglund, forskare i logistik och avdelningschef på Försvarshögskolan, till DN.

Transportstyrelsens nuvarande leverantör har lämnat ett överprövande på tilldelningsbeslutet till Förvaltningsrätten.

Följ ämnen i artikeln