Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sture

Zelenskyj: Träffar Biden snart

TT

Uppdaterad 15.18 | Publicerad 13.18

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj, fotograferad i sitt krigshärjade hemland i augusti.

Volodymyr Zelenskyj ska träffa USA:s president Joe Biden senare under september. Det uppger han själv i ett uttalande i Kiev.

Ukrainas president säger också att den ukrainska offensiven i Kursk i Ryssland har bromsat de ryska attackerna i östra Ukraina.

– (Offensiven) gav oss det resultat vi förväntade. I Charkivregionen har fiendens stoppats, deras offensiv i Donetsk har saktats ned, men det är ett mycket svårt läge där, säger Zelenskyj.

Han säger att Ryssland har omkring 40 000 soldater i Kursk för att bekämpa den ukrainska markoffensiven.

– De vill se ett snabbt genombrott, säger Zelenskyj.

Tidigare under fredagen uppgav presidenten att 49 ukrainska krigsfångar som hållits av Ryssland återförts till till sitt hemland.

Bland de friade finns ”soldater från Ukrainas väpnade styrkor, nationalgardet, den nationella polisen och den statliga gränstjänsten”, skriver han på meddelandetjänsten Telegram.

Några av soldaterna ska ha tillfångatagits av ryska styrkor i samband med slaget om Mariupol 2022, några månader efter Rysslands storskaliga invasion av grannlandet.

Zelenskyj publicerade på sociala medier bilder av män och kvinnor insvepta i ukrainska flaggor. I gruppen finns också en militärläkare samt en flicka som, enligt presidenten, greps av ryska styrkor när hon tog hand om sin sjuka pappa.