Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sture

Zelenskyj: Ryssland slår tillbaka i Kursk

Martin Mederyd Hårdh/TT

Publicerad 2024-09-12 14.17

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj på en bild som togs i onsdags.

Ryssland inleder motanfall mot de områden i Kursk som står under ukrainsk ockupation, meddelar Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj.

Flera mindre samhällen står av allt att döma åter under rysk kontroll.

Ryska styrkor försöker mota tillbaka de ukrainska styrkor som sedan en månad tillbaka ockuperar den ryska gränsregionen Kursk, säger Zelenskyj vid en presskonferens enligt AFP och ukrainska medier.

– Ryssarna har inlett motoffensiva åtgärder, vilket går i linje med vår ukrainska plan, säger den ukrainske presidenten, utan att gå närmare in på omfattningen av anfallen.

”Flytande” läge

Ryska styrkor har gått till flera motanfall i Kursk, skriver den amerikanska tankesmedjan Institute for the study of war (ISW) i en rapport om de senaste dagarnas utveckling. Ryssland har då återtagit kontroll över några mindre samhällen i den västliga delen av det ockuperade området.

”Storleken, omfattningen och utsikterna för de ryska motanfallen i Kursk oblast den 11 september är oklara och situationen förblir flytande”, skrev ISW i rapporten, som släpptes tidigt under natten till torsdag svensk tid.

Ryska segerrop

Regimlojala militära krigskommentatorer, samt flera mer oberoende kanaler även på den ukrainska sidan, rapporterade under onsdagskvällen att ryska styrkor hade inlett någon form av motoffensiv, återtagit flera små samhällen och lyckats föra militära fordon över floden Sejm trots att Ukraina bombat sönder broarna över den.

Rysslands militär utropar på torsdagseftermiddagen att den har tagit kontroll över totalt tio samhällen i Kursk under de senaste två dagarna. Försvarsdepartementet i Moskva, som enbart ger positiva rapporter om den egna militärens förehavanden, beskriver det som att Ukraina har misslyckats med flera anfallsförsök och lidit stora förluster.

ANNONS