Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Alma, Hulda

Fängelse för Fingerprints storägare Johan Carlström

Birgitta Forsberg

Publicerad 2023-11-22

Johan Carlström döms till fängelse.

Hovrätten dömer Fingerprints storägare Johan Carlström till ett och ett halvt års fängelse för grovt insiderbrott. Han måste även betala 3,7 miljoner.

Därmed fastställer hovrätten det fängelsestraff som Johan Carlström dömdes till i tingsrätten förra sommaren.

Fallet rör börshandel med Fingerprint-papper under åren 2012–2014 då Johan Carlström var vd för det börsnoterade biometriföretaget Fingerprint Cards. Bolaget sysslar med fingeravtrycksigenkänning och irisigenkänning.

Enligt både Stockholms tingsrätt och Svea hovrätt har Johan Carlström handlat med värdepapper för stora belopp innan viktig information var allmänt känd.

Kammaråklagare Jan Leopoldson tror att hovrättens dom står sig.

– Jag och min kollega Jonas Myrdal gör bedömningen att Högsta domstolen inte kommer att ta upp det här eftersom det inte finns något prejudikatvärde, säger han.

Jan Leopoldson är nöjd med hovrättens resonemang.

– Domstolen höjer ribban för när man kan säga att något är allmänt känt. Det räcker inte med att det finns någonstans på någon chattsida. Det är ofta det de som försvarar sig mot anklagelser om insiderbrott gör: De säger att det hela är känt för att det står på någon chattsida i Singapore.

Men Johan Carlströms advokat Lars Kruse har en annan uppfattning.

– Vi kommer att begära prövningstillstånd i Högsta domstolen. Vi anser att innebörden av begreppet ”allmänt känt” är en fråga som Högsta domstolen skulle kunna uttala sig om, säger han.

Han fortsätter:

– Hovrättens sätt att se det är extremt snävt. Det står i strid med den praxis som finns inom EU-rätten och här gäller EU-rätten parallellt med svensk lag.

Utredningen har pågått i över tio år. Åtalet kom 2015, men sedan blev förhandlingen i tingsrätten uppskjuten flera gånger. Hovrätten kom fram till att straffvärdet egentligen var 2,5 års fängelse, men drog av ett år för att det har gått så lång tid.

– Det här ett tecken på ett systemfel. Det är tveksamt att man ska få kunna hålla på med byte av försvarare så att förhandlingen skjuts upp, säger kammaråklagare Jan Leopoldson.

Johan Carlström avgick som vd när anklagelserna kom, men har senare varit ordförande för Fingerprint. Han avgick dock efter tingsrättens dom.

– Att han var ordförande under resans gång kan man ha synpunkter på, säger Jan Leopoldson.

Aftonbladet har sökt Johan Carlström, som hänvisar till sina försvarare.

Johan Carlström är röstmässigt största ägare i Fingerprint med drygt 14 procent av rösterna och äger även 3,78 procent av kapitalet.

Bolaget har ett börsvärde på 570 miljoner och har nästan 50 000 aktieägare.