Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Alma, Hulda

Johan Carlström döms, avgår och överklagar

Micke Larsson/TT

Publicerad 2022-06-22

Johan Carlström, storägare, ordförande och tidigare vd i Fingerprint Cards, döms av tingsrätten för att ha gjort börsaffärer med insiderinformation. Arkivbild.

Johan Carlström, storägare i Fingerprint Cards, döms till fängelse i ett och ett halvt år för grova insiderbrott.

Nu avgår han från posten som styrelseordförande – ”för bolagets bästa”, enligt ett pressmeddelande. Carlström nekar till brott.

Domen handlar om börshandel med Fingerprint-papper under åren 2012–2014. Johan Carlström var då vd i det börsnoterade biometriföretaget Fingerprint Cards.

Enligt Stockholms tingsrätt har Johan Carlström handlat med värdepapper för stora belopp, innan viktig information var allmänt känd. Tingsrätten skriver på sin sajt att handeln ”skett en relativt kort tid innan bolaget i pressmeddelanden har lämnat information om nya ordrar”.

Överklagar

Carlström döms på fyra åtalspunkter om grovt insiderbrott, men frias på tre andra.

– Domen kommer att överklagas, säger advokat Johan Eriksson, som försvarar Fingerprint-ägaren.

Åtalet kom 2015. Sedan blev rättegången uppskjuten flera gånger. Pandemin, byte av advokat, ändringar från åklagaren och ren resursbrist var några av anledningarna.

När det äntligen blev förhandling, nu under våren, yrkade kammaråklagare Jonas Myrdal på fyra års fängelse för Johan Carlström. Men han var öppen för ett kortare straff, med tanke på att rättsprocessen blivit så utdragen.

”En kränkning”

Det resonemanget håller tingsrätten med om. Straffvärdet för Carlströms brott bedöms vara fängelse i två och fyra månader. Men den långsamma handläggningen anses vara ”en kränkning som ska beaktas vid straffmätningen”.

Johan Carlström hävdar att han är helt oskyldig.

– Vår uppfattning är att han inte borde fällas alls, framhåller advokat Johan Eriksson.

I ett pressmeddelande meddelar Carlström att han nu lämnar posten som ordförande för Fingerprint Cards.

”Jag konstaterar med stor förvåning och besvikelse att Stockholms tingsrätt har kommit fram till en slutsats som jag och mina försvarare menar är felaktig”, skriver Johan Carlström.

Chatt och artiklar

Åklagaren är i stora drag nöjd med domen.

– Man har gjort rimliga bedömningar, anser Jonas Myrdal.

I ett par fall anser han dock att tingsrätten hamnat fel när man friat.

– Det gäller framförallt i bedömningen av om informationen varit allmänt känd, under åtalspunkt tre. Det är en bedömning som är lite oroväckande, säger Jonas Myrdal.

Åtalspunkten är kopplad till att en telefontillverkare i Japan skulle lansera en mobil där Fingerprints teknik fanns med. Enligt Myrdal har tingsrätten tagit för stor hänsyn till att Carlström pekat på att uppgifter funnits på chattsidor och i nyhetsartiklar.

Inget näringsförbud

Åklagaren kommer att överklaga om denna åtalspunkt, och kanske om fler delar i domen.

Tingsrätten dömer också Johan Carlström att återbetala cirka 1,5 miljoner kronor som han vunnit på insiderhandeln. Däremot får han inget näringsförbud.

Eftersom Johan Carlström delvis frias, beviljas han en ersättning på drygt två miljoner kronor för privata advokatkostnader. Fingerprint-ägaren hade begärt att få drygt sju miljoner.