Jagas av polis för att föras till Sverige

Publicerad 2013-02-08

Svenska Annétthe saknar pass och ska gripas i Thailand - misstänks för miljonbedrägeri

Annetthé Zettergren är internationellt efterlyst av polisen.

BANGKOK. Thailändsk polis jagar nu den den före detta moderatpolitikern Annétthe Zettergren, 58, som gömmer sig efter ett misstänkt miljonbedrägeri i Sverige.

”Jag kommer hem i oktober”, skrev hon i ett sms till Aftonbladet i september.

Sedan hennes pass ogiltigförklarats vistas kvinnan illegalt i Thailand.

Eftersom hon saknar giltiga resehandlingar kommer förre moderatpolitikern Annétthe Zettergren att gripas och sen deporteras från Thailand.

– Hon kan vara tillbaka i Sverige inom några dagar, säger en poliskälla till Aftonbladet.

Aftonbladet var tidigare i höst i kontakt med Annétthe Zettergren via sms. Hon vill då inte berätta var hon befann sig.

”Jag har bara sökt lite avkoppling under en kort stund. Självklart kommer jag hem”, skrev hon i ett sms: ”Har min returbiljett i oktober”.

Misstänks ha förskingrat fyra miljoner

Zettergren misstänks bland annat för att ha förskingrat fyra miljoner kronor från landstinget i Värmland. Att hon gömt sig i Thailand har svensk polis känt till en tid. Redan förra fredagen lämnade kammaråklagare Barbro Brännlund in en begäran till riksåklagarenheten och justitiedepartementet för att få den 58-åriga svenskan utlämnad.

En sådan process är mycket tidsödande, med bland annat två utrikesdepartement inblandade, och kan ta upp till ett år. Därför tar den svenska polisen nu snabbfilen för att få tillbaka kvinna och kunna åtala henne. Att ogiltigförklara pass på det här sättet är en vanlig metod.

Uppges gämma sig utanför Pattaya

När Zettergren grips kommer hon att placeras i immigrationshäktet i Bangkok i väntan på deportering. Den svenska ambassaden har då utfärdat ett nytt pass åt henne, som enbart är giltigt för en enkel resa mellan Bangkok och Stockholm. Svensk polis kommer sedan till Thailand för att eskortera henne tillbaka.

Annétthe Zettergren uppges gömma sig i ett lägenhetskomplex utanför badorten Pattaya.