Ambassaden varnar unga kvinnor i Paris

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-04-23

”Jag vill i synnerhet varna svenska flickor så att de är utomordentligt försiktiga”

Efter mordet på en 19-årig svensk kvinna i Paris går ambassadör Gunnar Lund ut med en varning:

– Unga kvinnor ska inte gå ensamma på gatorna på natten i Paris, säger Lund till aftonbladet.se.

Efter mordet på en svensk 19-årig kvinna som hittades död i Chantilly strax norr om Paris i lördags varnar nu ambassadören Gunnar Lund svenska ungdomar – och särskilt unga kvinnor – som vistas i den franska huvudstaden.

– Vi är oerhört upprörda och sorgsna och lider med den här flickans familj. Och det som slagit mig är att jag vill ta tillfället i akt att skicka en varning, säger Gunnar Lund.

– Jag vill faktiskt varna svenska ungdomar, och i synnerhet svenska tjejer som kommer ner till Paris, att de är utomordentligt försikiga och att de inte glömmer att det här är en storstadsmiljö där det förekommer kriminalitet och grova brott, säger Lund.

”Grundregel ha sällskap”

Gunnar Lund tycker att en bra grundregel är att unga kvinnor ska ha sällskap när de tar taxi om natten i Paris.

– Jag menar att en bra regel att hålla på är att unga kvinnor inte ska gå ensamma på gatorna på natten i Paris, och helst inte heller färdas i vare sig tunnelbana eller taxi ensamma. Jag tycker att man ska ta det som grundregel att ha sällskap, säger Lund.

– Jag säger inte att Paris är exceptionellt farligt, men det är en storstad som andra, och då måste man iaktta försiktighet, och det tycker jag är angeläget att nå ut med, säger han.

”Obegripligt dåd”

Under onsdagen lade den svenska ambassaden i Paris ut sina kondoleanser till den mördade flickans familj på sin webbplats.

– En ung svensk kvinna har mördats i Paris. Ett för oss alla obegripligt dåd. Ambassaden delar familjens och vännernas stora sorg, står det i meddelandet på ambassadens webbplats.

Svenska kyrkan på rue Meredic 9 i Paris har satt upp en kondoleansbok för dem som vill hedra den dödade kvinnan.

ANNONS