McCain kommer slå under bältet

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-10-07

Nu är det slut på det civiliserade meningsutbytet

NASHVILLE. Nu blir det åka av.

John McCain är ställd mot väggen och kommer under nattens debatt i Nashville att svara som amerikanska politiker alltid gör i sådana situationer.

Med smuts och slag under bältet.

John McCain.

McCains opinionssiffror fortsätter rasa som en lavin i Klippiga bergen och sakargumenten verkar inte längre ”ta” ute i valmanskåren.

Så det kom inte som någon större överraskning när hans kampanjledning under helgen meddelade att det nu är dags att ”ta av handskarna”.

Kort sagt:

Det civiliserade meningsutbytet kastas över bord och ersätts av smutsiga personliga attacker.

”Polar med terrorister”

Det började redan i helgen med Sarah Palins påstående om att Barack Obama ”polar med terrorister”. Ett något långsökt påstående, kan tyckas. Obama råkar vara bekant med Bill Ayers, före detta Weather Underground-medlem som var med och utförde bombdåd i USA – när Obama var åtta år.

Under ett valmöte i New Mexico i går fortsatte McCain i samma stil, med infama frågor om vem motståndaren ”egentligen är”.

Och när de båda presidentkandidaterna i natt går debattrond två här i det alltjämt sommarheta Nashville kan världen kallt räkna med mer av den illasinnade varan.

McCain är, som analysen lyder i USA, på väg över till ”the dark side”. Dit leds han av medarbetare som definitivt vet hur man navigerar på den stigen. Chefsstrategen Steve Schmidt – enligt experter ansvarig för ”förvandlingen” av den tidigare omtalat renhårige McCain – är liksom flera ledande aktörer i kampanjen upplärd av Karl Rove, de

politiska karaktärsmordens egen Mozart.

Ryckte på axlarna

Frapperande nog verkar den demokratiska motelden bestå av – ingenting.

När David Axelrod, Obamas närmaste rådgivare, efter vicepresidentdebatten i S:t Louis i förra veckan fick frågor om hur man ska möta försöket att koppla samman Obama med karaktärer som Ayers ryckte han bara på axlarna.

– Det amerikanska folket kommer inte att gå på det där en gång till. De vill veta vad kandidaterna tänker göra åt ekonomin, menade han.

Vi får väl se.

När nästa opinionsmätning publiceras har McCain avlossat det tunga artilleriet.