Inga vinterdäck – 1 200 kronor i böter

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-03-20

”Ingen ursäkt att man bytt till sommardäck bara för att det varit soligt”

Vintern har varit mild och många har redan bytt sina vinterdäck till sommardäck.

Men i påskhelgen väntas stora snömängder och SMHI utfärdade en klass 2-varning för delar av Götaland under skärtorsdagen.

– Ur trafiksäkerhetssynpunkt och lagstiftarens synpunkt är det ingen ursäkt att man bytt till sommardäck bara för att det varit soligt, säger Mats Berndtzon vid trafikpolisen i Göteborg.

Nu slår Kung Bore till igen och stora snömängder väntas till påskhelgen.

Men många har redan hunnit byta till sommardäck på grund av det milda vädret.

– Förra helgen väcktes väl vårkänslan til liv och då var det nog många som frestades att lägga på sommardäck, säger Mats Berndtzon, kommissarie och biträdande enhetschef vid trafikpolisen i Göteborg.

”Ingen tvekan”

Men enligt lagen måste personbilar ha vinterdäck den 1 december-31 mars om vinterväglag råder. Annars blir det böter.

– Det råder ingen tvekan om att man ska ha vinterdäck, annars kan man avstå från att köra. Det är bara så, säger Mats Berndtzon.

– Alternativet är att man byter tillbaka till vinterdäck, säger han.

Under påskhelgen kommer Göteborgspolisen särskilt bevaka E20, E6 och riksväg 35, enligt Berndtzon.

– Vi kommer ha lite särskild inriktning på fjälltrafiken på större leder. Påsken är också en sån där helg när man börjar titta till sommarstugan, säger han.

– Vi får ägna de vägarna lite extra tillsyn. Vi har ganska bra med personal under påskhelgen, så det känns okej, säger Berndtzon.

Så säger lagen:

18 a § Personbil klass I, personbil klass II med en totalvikt av högst 3,5 ton, lätt lastbil och lätt buss samt släpvagn, som dras av sådant fordon, ska vid färd på väg vara försedd med vinterdäck eller likvärdig utrustning den 1 december-31 mars när vinterväglag råder.

Ur Trafikförordning (1998:1276).