Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Harry, Harriet

Jonas Falk häktad efter utlämning från Spanien

Publicerad 13.14

Jonas Falk i samband med att han greps i Bogotá i Colombia i december 2010. Han utlämnas nu till Sverige där han misstänks för grova brott. Arkivbild.

”Playa”-svensken Jonas Falk utlämnades från Spanien under onsdagen och häktas nu i Sverige för utpressningshärvan mot Fastators tidigare vd.

Falk pekas ut som hjärnan bakom brottsligheten, där rättegången mot åtta personer redan pågår.

Södertörns tingsrätt häktar 52-åringen misstänkt för försök till grov utpressning och medhjälp till grov mordbrand. Han har tidigare varit häktad i sin utevaro.

Svensken greps i Spanien i augusti och har varit frihetsberövad sedan dess i väntan på utlämning. Vid 18-tiden på onsdagen landade han på Bromma flygplats i Stockholm, enligt Aftonbladet. Eskorterad av polis fördes han i bil från flygplatsen.

Under torsdagens häktningsförhandling i Södertörns tingsrätt medverkade han på länk från häktet, tillsammans med sin advokat Tobias Enochson.

Fastator-vd

Åklagare Anna Stråth gör gällande att den så kallade Playa-svensken låg bakom försök att förra hösten utpressa Joachim Kuylenstierna, tidigare vd för det börsnoterade investmentbolaget Fastator.

Kuylenstierna mottog hot och krav på betalning om 100 miljoner kronor. Även hans nära kollegor hotades och en av kollegornas villa utsattes för ett brandattentat.

– I en dator som togs i beslag i hans (Falks) bostad i Spanien har man gjort fynd av utpressningsmeddelanden som har skickats till målsägaren, har Anna Stråth tidigare sagt till TT.

Investering 2009

Bakgrunden till utpressningsförsöken är enligt Stråth en mångmiljoninvestering som gjordes 2009 i ett bolag kopplat till Kuylenstierna. Det gick inte som väntat och investeraren förlorade pengar. En som var involverade i investeringen var just Falk.

Åtta personer åtalades i början av september för delaktighet i härvan och rättegången pågår. Bland de åtalade finns två personer kopplade till Vårbynätverket i södra Stockholm, samt en advokat.

Åtal mot Jonas Falk väntas längre fram. Själv har han genomgående nekat till brott.

Svensken är tidigare omskriven sedan han 2010 pekades ut som huvudman i den stora narkotikahärvan ”Operation Playa”. Han dömdes i tingsrätten till 18 års fängelse för omfattande kokainsmuggling från Colombia, men frikändes 2014 i hovrätten. När han släpptes fri hade han suttit häktad i 3,5 år, för vilket han senare fick ett skadestånd på 3,6 miljoner kronor från staten.