Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Harry, Harriet

Jonas Falk häktas i Sverige efter utpressningshärvan

Förnekar gärningarna

Uppdaterad 15.06 | Publicerad 12.56

Jonas Falk utlämnades från Spanien till Sverige.

På torsdagen häktades han vid Södertörns tingsrätt misstänkt i en utpressningshärva.

Jonas Falk när han anlände i Sverige från Spanien under onsdagskvällen.

Efter tio år utomlands var Jonas Falk, 52, en av Sveriges mest ökända brottslingar, tillbaka i Sverige. Från häktet i Kronoberg i Stockholm var han med på länk tillsammans med sin försvarsadvokat Tobias Enochson när en häktningsförhandling mot honom ägde rum vid Södertörns tingsrätt vid lunchtid på torsdagen. 

Jonas Falk häktades på sannolika skäl misstänkt för försök till grov utpressning och medhjälp till grov mordbrand efter att ha varit häktad i sin utevaro. 

Åklagare Anna Stråth som leder utredningen mot Jonas Falk yrkade på att Falk skulle häktas för samma brottsrubriceringar som varit mot honom sedan tidigare.

Jonas Falk och försvarsadvokat Tobias Enochson bestred häktningen.

”Jonas förnekar båda gärningarna och naturligtvis blir man besviken i någon mening när man blir häktad mot sitt nekande. Ibland upplevs det olyckligt att åklagare har och tar sig möjligheten att i media kommentera och berätta om enstaka delar ur en förundersökning samtidigt som försvaret får yppandeförbud. Med det sagt kan jag säga att allt som glimmar är inte guld och på motsvarande sätt kan det vara med åklagarbevisning. Det som först ser ut att vara på ett visst sätt, kan visa sig vara på ett annat”, skriver Tobias Enochson i en kommentar efteråt.

Greps i Spanien

Bara kort efter att Jonas Falk häktats i sin utevaro i september greps han i Spanien där han bott sedan många år tillbaka. Strax innan kl 18 på onsdagen landade Jonas Falk i ett privatplan på Bromma flygplats i Stockholm.

Utpressningshärvan gäller den tidigare börs vd:n Joachim Kuylenstierna som varit utsatt för ett utpressningskrav sedan förra hösten. Sedan tidigare sitter flera personer häktade i härvan som enligt häktningsframställan pågått mellan 1 juni 2023 och 24 april 2024.

Jonas Falk pekades ut som överhuvudet i ett av Sveriges största narkotikamål genom tiderna – ”Operation Playa”. Han dömdes först till 18 års fängelse i tingsrätten men friades senare i hovrätten.