Hånet efter mordet: ”Got smoked”

Publicerad 2023-05-03

En 24-årig man sköts ihjäl med 14 skott i Sätra i november i fjol.

På en mobilfilm hörs de misstänkta gärningsmännen säga att han ”got smoked”

Minuter senare kunde de gripas av poliser på elsparkcyklar.

Nu har åklagaren väckt åtal mot tre män kopplade till ett lokalt nätverk.

Vid 20.30-tiden på kvällen den 5 november i fjol larmades polisen till ett Campus i stadsdelen Sätra i Gävle efter att vittnen hört ett stort antal smällar.

På marken låg man som skjutits till döds med 14 skott.

Enligt åklagaren ska minst två pistoler ha avfyrats mot mannen.

– Det visar också hur målmedvetna de här gärningsmännen är att faktiskt döda människan man ger sig på. Det verkar som att de flesta skott som avlossats träffat honom, säger Therese Stensson Jonsson som är senior åklagare i fallet.

De tre misstänkta ingår i ett Gävlebaserat nätverk, enligt åklagaren Therese Stensson Jonsson.

Två misstänkta gärningsmän i 18-årsåldern kunde gripas omgående då poliser patrullerande på elsparkcyklar av en slump befann sig i området.

En tredje misstänkt, en pojke under 18 år, lyckades fly från platsen men kunde senare gripas.

– Polisen var där i ett annat ärende för att det är ett oroligt område. De har gjort iakttagelser precis innan skjutningen och strax efter som varit viktigt för utredningen, säger Therese Stensson Jonsson.

Blommor och ljus på platsen där mannen sköts

Ingår i nätverk

I en av de misstänkta gärningsmännens telefoner hittades en film där den mördade mannen ligger på marken och någon säger ”got smoked” (mördad reds. anm).

– Jag har åberopat det som bevisning för att att visa hur hänsynslöst det är mellan gängen och kring skjutningar. Jag tycker det speglar verkligheten vi lever i just nu och de här miljöerna, säger Stensson Jonsson.

De tre misstänkta männen ingår i ett Gävlebaserat nätverket, enligt åklagaren.

En man sköts i benet i närheten av tågstationen i Gävle den 30 oktober förra året.

Mordet tros vara en hämnd efter en annan skjutning i Gävle en veckan innan där en person som kopplas till nätverket blev skjuten i benet efter att ha lurats till en kyrka.

– Hela åtalet bygger på en kartläggning av nätverket som består av ett stort antal individer i Sätra. Jag tycker att det finns bra stöd för att de här tre häktade ingår där.

– Det finns ett tänkbart hämndmotiv där en person som kopplas till nätverket sköts den 30 oktober, och man tror att mordoffret kan ha skvallrat på var han befann sig.

Polisen har spärrat av platsen.

”Ville inte vara ute”

Enligt åklagaren ska mordoffret ha försökt hålla sig undan efter skjutningen, men av någon anledning lurats till Campusområdet.

– Enligt anhöriga har mordoffret inte velat vara ute efter skjutningen och definitivt inte i Sätra. Men av någon anledning har han tagit sig dit. Vi har faktiskt inte fått fram någon bevisning om varför, men är övertygade om att han blivit lurad dit.

De tre misstänkta gärningsmännen har nu åtalats för mord alternativt medhjälp till mord eller medhjälp till grovt vållande till annans död.

– Det blir som så ofta i de här målen indiciebevisning det bygger på. Det finns många omständigheter som utgör indicier, men hade jag inte trott att det skulle räcka hade jag inte åtalat den. Det är en besvärlig uppgift att nå hela vägen, men jag hoppas att det ska räcka till.