Åklagaren om våldet i Gävle: ”Ett gäng som far omkring”

Publicerad 2022-11-06

En man sköts ihjäl i Gävle under lördagskvällen.

Mordet är det senaste i raden av våldsdåd i staden.

– Det är ett gäng människor som far omkring, säger åklagaren Micael Dahlberg.

Två pojkar anhölls under söndagen på sannolika skäl misstänkta för mordet utanför ett campus i centrala Gävle på lördagskvällen.

En av dem är känd av polisen sedan tidigare.

– Han har varit åtalad för försök till utpressning och ringa narkotikabrott. Han dömdes i tingsrätten för båda brotten, men frikändes från försök till utpressning av hovrätten, säger vice chefsåklagare Micael Dahlberg.

Även offret har figurerar i polisens utredningar tidigare.

– Offret var i domstol den 28 oktober åtalad för penningtvättsbrott och narkotikabrott, men den hann aldrig slutföras på grund av att det först skulle inhämtas en personutredning. Därför avbröts den.

Enligt Arbetarbladet finns han även omnämnd i en förundersökning vid mordet på Brunnsgatan i Gävle i november i fjol där en gängledare sköts till döds. Han var aldrig misstänkt i ärendet, men uppges ha umgåtts i kriminella kretsar i Gävle.

Dagar efter skottdramat

Lördagens dödsskjutning inträffar bara dagar efter att en man blivit skjuten utanför resecentrumet i Gävle. Mannen, som är i 25-årsåldern, klarade sig utan några livshotande skador.

Polisen misstänker att skjutningen har kopplingar till den kriminella miljön. Åklagaren Micael Dahlberg kan inte svara på om den hänger ihop med skjutningen utanför campus.

”Inte mängder av beslag”

– Nej, jag kan inte säga att jag ser någon sådan koppling. Det är ett gäng människor som far omkring och är misstänkt för olika saker, men jag kan vet inte om det har något med den andra skjutningen att göra.

Har ni gjort några fynd som kan hjälpa er i utredningen?

– Exakt vad vi hittat kan jag inte gå in på, men det är inte några mängder av beslag, säger Micael Dahlberg.

Avspärrningar vid skjutningen på lördagskvällen.

Följ ämnen i artikeln