KD-politiker skickar ut flygblad med abortkritiska budskap

Publicerad 2022-08-30

Lennart Sacrédeus, trea på Kristdemokraternas riksdagslista i Dalarna, har skickat ut flygblad med abortkritiska budskap, rapporterar DN.

Socialminister Lena Hallengren (S) riktar nu skarp kritik till partiet.

– Jag kan inte låta bli att ställa mig frågan om Ebba Busch kommer tillåta att abortkritiker företräder Kristdemokraterna i Sveriges riksdag, säger hon.

“En livets kultur – gör mer för att fler ofödda kan välkomnas till livet, nej till läkarutförda assisterade självmord”.

Så står det på ett flygblad undertecknat av Lennart Sacrédeus, trea på Kristdemokraternas riksdagslista i region Dalarna, som har skickats ut i regionen, enligt Dagens Nyheter.

Flygbladet förespråkar den politik han kommer driva om han kommer in i riksdagen, en politik som han vill ska verka i “Alf Svenssons och Lars Adaktussons anda”. Han kallar också aborter för ”fosterfördrivningar”.

“Mer kan göras i form av stödinsatser och adoptioner för att välkomna det ofödda barnet till livet. Vi måste kunna lita på att sjukvården enligt den över 2000 år gamla läkareden fortsatt verkar för att bota, lindra och trösta - inte främja döden genom läkarutförda assisterande självmord.”

Ebba Busch, KD:s partiledare.

Hallengren: ”Gång på gång”

Socialminister Lena Hallengren (S) reagerade kraftigt när hon såg flygbladet. Nu vill hon veta om Ebba Busch vidta åtgärder mot Lennart Sacrédeus.

– Gång på gång på gång avslöjas profilerade Kristdemokrater som utpräglade abortmotståndare. Och nu ännu en gång, säger hon.

När högsta domstolen i USA upphävde den nationella aborträtten Roe mot Wade i somras, startade även en debatt i Sverige om aborträtten. Ebba Busch (KD) presenterade då ett ”kontrakt” som hon skrev med alla Sveriges kvinnor, och uppmanade andra partiledare att skriva under.

– Vem har hon skrivit kontraktet med? Inte med sina egna partivänner, uppenbarligen, säger Lena Hallengren.

Under förra veckan gick Birgitta Sacrédeus (KD), regionråd i Dalarna ut och förespråkade att barnmorskor som vägrar utföra abort ska kunna anställas av Region Dalarna, enligt P4 Dalarna.

Samvetsfrihet, kallar hon det. Vårdvägran, säger Lena Hallengren.

– Någonting jag har fått klarhet kring är hur Ebba Busch och  Kristdemokraterna på vårdvägran? Hela tiden säger man att man inte ska lagstifta, men vårdvägran är ett väldigt effektivt verktyg i många länder, det är det man använder gör att inskränka rätten till fri abort.

Lena Hallengren, Socialminister.

KD i Dalarna tar avstånd

Elin Åhman, som är distriktsordförande i Dalarna, har lämnat en skriftlig kommentar till Dagens Nyheter. Hon säger att partiet ser allvarligt på uttalanden, och att företrädare för partiet ska representera partiets politik.

”Kristdemokraterna står bakom svensk abortlagstiftning och har haft samma hållning i frågan i decennier. Som kandidat för Kristdemokraterna har man att följa vårt valmanifest och riktlinjer för personvalskampanj”, skriver hon.

Enligt DN har inte KD svarat på om partiet kommer vidta åtgärder mot Lennart Sacrédeus.

Aftonbladet söker Lennart Sacrédeus och Ebba Busch.