193 km i timmen – inte vårdslöst

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-10-22

Extrem fortkörare fick behålla körkortet

193 kilometer i timmen.

Så fort körde en 26-årig man från Älmhult på E4:an i Ljungby kommun.

Polisen stoppade honom, men körkortet fick han behålla.

– Jag har haft bilen på service och ville kolla att allt var okej, också i höga hastigheter, sa mannen till polisen enligt Smålandsposten som har tagit del av utredningen.

4 000 i böter

Det var i slutet av augusti i år som mannen körde 193 kilometer i timmen på E4:an. Den tillåtna hastigheten var 100. Mannen passerade en civil polisbil i kö i mycket hög hastighet.

Polisen tog upp jakten på fortköraren och mätte under 1,1 kilometer hastigheten. Det tog 19,8 sekunder för mannen att avverka streckan, vilket gav en medelhastighet på 194 km/timmen.

4 000 kronor i böter blev straffet för Älmhultsbon. Åklagaren gör bedömningen att körningen inte är så vårdslös att det kan bli fråga om vårdslöshet i trafik. Skälet: Polisen gjorde en särskild notering om att det inte inträffade några incidenter under mätsträckan.

Brukar dras direkt

Körkortet fick mannen behålla, trots att han kört dubbelt så fort som tillåten hastighet.

– Normalt sett dras körkortet direkt om tillåten hastighet överskridits med minst 30 km/tim, säger Eva Saxlund, förundersökningsledare vid Kronobergspolisens trafikavdelning där utredningen handlagts.

När domen vinner laga kraft får mannen dock klara sig utan körkort ett tag. Det är till syvende och sist Transportstyrelsen som beslutar om körkortet ska bli indraget.