Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jon, Jonna

Försökte våldta flicka – åtalas

Publicerad 2013-09-06

Polisen: Här är den jagade gärningsmannens tröja

En tolvårig flicka blev utsatt för ett våldtäktsförsök när hon joggade i Halmstad.

Tack vare hennes beskrivning av mannen och en neonfärgad tröja kunde han gripas.

Nu åtalas den misstänkte gärningsmannen.

Flickan joggade vid Furet i Halmstad en eftermiddag i slutet av juli när hon plötsligt blev överfallen bakifrån.

Enligt åklagaren höll gärningsmannen för hennes ögon, uppmanade henne att vara tyst och hotade att skjuta eller döda henne. Sedan ska han ha dragit henne från stigen upp i skogen och tryckt ner henne mot marken samtidigt som han försökte ta av hennes byxor.

Men flickan lyckades slita sig loss och kunde springa från platsen.

Bar neonfärgad tröja

Hon kunde lämna signalement på mannen och när han överföll henne bar han en neonfärgad tröja. Två, av varandra oberoende, vittnen såg mannen iklädd tröjan före och efter attacken mot flickan.

– Ett tredje vittne såg när han stoppade tröjan i en återvinningscontainer för tidningar i närheten av Folkparken, sa Lars Grimbeck, kommunikationschef vid polisen i Hallands län, till Aftonbladet då.

Tröjan hittades senare i containern och polisen gick ut med en bild på den i media i hopp om tips som skulle kunna leda till gärningsmannen.

– Den här jackan eller tröjan var väldigt annorlunda, det är många som lämnat bra signalement, säger Inger Ohlsson, chef för vålds- och sexualbrottsroteln vid länskriminalen i Halmstad.

Veckan efter överfallet anhölls en man i 25-årsåldern misstänkt för brottet.

Nu har han åtalats för försök till grov våldtäkt mot barn. Bland annat finns teknisk bevisning mot honom.

Nekar till brott

Mannen gjort vissa medgivanden, men nekar till brott.

– Han medger att han varit på platsen, säger Inger Ohlsson.

Den misstänkte bedöms inte ha någon allvarlig psykisk störning, enligt ett rättspsykiatriskt utlåtande. Han har tidigare dömts för en rad brott, bland annat rån, inbrott och ofredande.

Tolvåringen fick en rispa på höften och ett blåmärke i samband med överfallet, men hon mår enligt Inger Ohlsson, som varit i kontakt med föräldrarna, "efter omständigheterna bra".

Rättegången mot mannen inleds om ett par veckor och är beräknad att pågå i två dagar.

Dagen efter att tolvåringen blivit utsatt för våldtäktsförsöket överfölls också en kvinna i 20-årsåldern i Järnvägsparken i Halmstad. Polisen misstänkte att samma gärningsman kunde ligga bakom överfallen, men den man som nu åtalas misstänks bara för överfallet mot flickan.

Inger Ohlsson säger att man fortfarande väntar på svar från Statens kriminaltekniska laboratorium gällande fynd som skickats in i samband med överfallet på kvinnan i 20-årsåldern.