Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jon, Jonna

Man anhållen för våldtäktsförsök

Publicerad 2013-08-07

Polisen: Här är den jagade gärningsmannens tröja

I förra veckan överfölls en 12-årig flicka i ett motionsspår vid Furet i Halmstad.

I morse greps en man misstänkt för våldtäktsförsöket.

Mannen som är i 30-årsåldern är känd av polisen sedan tidigare, men för andra brott än sexualbrott.

Det var vid 15-tiden på onsdagen den 31 juli som en tolvårig flicka överfölls  i ett motionsspår vid Furet i Halmstad. En man försökte dra med sig flickan in i skogen men hon lyckades slita sig loss och springa från platsen.

Dagen därpå utsattes en 20-årig kvinna för ett liknande överfall. Hon var ute och gick vid Järnvägsparken när en man försökte dra omkull henne.

Stora resurser

Hallandspolisen har de senaste dagarna lagt ned stora resurser på att utreda våldtäktsförsöken. Förutom tekniska undersökningar har man hållit förhör med vittnen och målsägare. Polisen har även genomfört en omfattande dörrknackning för att få in uppgifter.

– Vårt utredningsarbete har nu lett fram till att en man är skäligen misstänkt för försök till våldtäkt, säger Inger Ohlsson, chef för våld-

och sexualbrottsroteln vid länskriminalpolisen i Halland.

Mannen anhölls först i sin frånvaro och vid 08.30-tiden i morse greps han. Mannen är skäligen misstänkt för försök till våldtäkt, vilken är den lägre av misstankegraderna.

Neonfärgad tröja

Ett viktigt bevis i utredningen är en tröja som polisen tror tillhör gärningsmannen. Klädesplagget skickades förra veckan till SKL för analys.

När den 12-åriga flickan överfölls bar gärningsmannen en neonfärgad luvtröja. Två vittnen, oberoende av varandra, såg mannen iklädd tröjan före och efter det att flickan attackerades.

– Ett tredje vittne såg när han stoppade tröjan i en återvinningscontainer för tidningar i närheten av Folkparken, sa Lars Grimbeck, kommunikationschef vid polisen i Hallands län, till Aftonbladet i förra veckan.

Nekar till brott

Den anhållne mannen, som är i 30-årsåldern, nekar till brott, men åklagaren har efter inledande förhör meddelat att anhållningsbeslutet står fast.

Misstankarna mot honom avser enbart överfallet på den tolvåriga flickan.

Polisen har de senaste dagarna fått in en stor mängd tips och iakttagelser från allmänheten.

– Från polisens sida är vi mycket tacksamma för alla uppgifter vi fått in som kan leda utredningen framåt, säger Inger Ohlsson.