Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Henrietta, Henrika

Svensk ”cyberhallick” gripen i Filippinerna

Publicerad 2014-03-24

En man i 60-årsåldern har gripits i Filippinerna - misstänkt för att ha tvingat unga flickor att posera framför webbkameror.

Två flickor, 14 och 15, räddades när polis genomförde en razzia i mannens hem.

– Vi kan bekräfta att en svensk medborgare har gripits, säger Maria Parent på UD:s pressjour.

Mannen greps i går i sitt hem på den filippinska ön Cebu.

Enligt lokala medier ska polisen ha spanat på honom i en månad, efter tips från grannar om att minderåriga barn ofta befann sig i hans lägenhet.

”Tvingade dem till prostitution”

När polisen gjorde en razzia i mannens hem upptäckte man två flickor, 14 och 15 år gamla.

Polisen misstänker att mannen, som är i 60-årsåldern, lockat med sig hemlösa barn till sin bostad och sedan tvingat dem till sexuella handlingar framför webbkameror.

"Det finns starka indikationer på att NN har haft underåriga flickor boende hos sig och utnyttjat dem sexuellt samt tvingat dem till prostitution och barn-trafficking", står det i en husrannsakningsorder som utfärdades den 21 mars.

Utredningen mot mannen har bedrivits av den lokala polisen i samarbete med den filippinska polisens regionala anti-tafficikingenhet, rapporterar lokala medier.

I mannens bostad beslagtogs två bärbara datorer, två externa hårddiskar, USB-minnen, webbkameror, minneskort, en mobiltelefon samt stora mängder av ett potenshöjande kinesiska läkemedel.

UD bekräftar

Mannen nekar till anklagelserna och hävdar att han bjöd de två flickorna på mat.

– Han är i polisens förvar nu, säger reportern på lokaltidningen som skrivit om fallet.

Ambassaden i Bangkok hade tidigt på måndagsmorgonen, svensk tid, inte fått någon begäran från mannen om att han vill träffa personal från ambassaden.

Flickorna har omhändertagits av sociala myndigheter och ska under måndagen förhöras samt genomgå medicinska undersökningar, skriver lokala medier.

Den filippinske reportern säger att mannen troligtvis kommer att begäras häktad under veckan.

Svensken ska tidigare ha bott med en filippinsk kvinna, men paret ska ha separerat för en tid sedan. Nu bor den svenske mannen ensam i lägenheten någon mil utanför Cebu city.

– Polisen har berättat för mig att hans senaste stämpel i passet är från någon gång under 2011.

Utbrett problem

Maria Perent på UD:s pressjour bekräftar att mannen gripits.

– Jag kan bekräfta att en svensk medborgare, en man i 60-årsåldern hemmahörande i norra Sverige, har gripits i Filippinerna, säger hon.

UD har ingen ytterligare information om anklagelserna mot mannen.

Enligt tidningen Inquirer har den gripne svensken åkt "fram och tillbaka" mellan Sverige och Filippinerna i i flera år.

Aftonbladet har tidigare uppmärksammat problemet med regisserade våldtäkter på barn i Filippinerna. På C­ebu har en rad fall avslöjats. I september omhändertogs 16 skolflickor som misstänks ha blivit sålda av sina ­slä­ktingar.

På svenska rikskriminalpolisen arbetar fyra utredare med att utreda sexualbrott mot barn utomlands.

Enligt lokala filippinska medier är gripandet av den svenska mannen en del i en samlad kraftinsats mot trafficking i landet.