Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Signe, Signhild

Avhoppare: ”Fastern dog – efter ett bråk med Kim’

Publicerad 2014-11-29

Kim Jong Uns faster har inte setts på länge och det har spekulerats i att hon inte längre lever.

Nu hävdar en avhoppare att fastern dog till följd av en stroke – under ett bråk med regimens ledare.

Jang Song-Thaek, Kim Jong-Uns ingifte farbror och mentor, avrättades i december förra året. Dagarna innan hade 67-åringen, som sågs som den näst mest inflytelserika personen i Nordkorea, ställts inför en militärdomstol och anklagats för kriminella handlingar, drog- och spelmissbruk och för att ha lett en ”kontrarevolutionär revolution”.

Syster till Kim Jong Il

Bara veckor senare spekulerades det i att hans fru Kim Kyung Hee, syster till regimens tidigare ledare Kim Jong Il som dog för tre år sedan, också dött. Redan i januari i år hävdade regeringskällor i Sydkorea att hon är död, antingen genom självmord eller av hjärtsjukdom. Hon hade då inte setts till på ett tag och de senaste fotografierna på henne är från sommaren förra året.

Men uppgifterna kunde aldrig bekräftas.

Nu uppger en avhoppare att Kim Jong-Uns faster faktiskt är död – och att hon dog under ett bråk med sin brorson.

Bråkade på telefon

För CNN berättar avhopparen Kang Myung-do, svärson till Nordkoreas tidigare premiärminister Kan Song-san, att fastern talade på telefon med Kim Jong-Un när de två började bråka om avrättningen av Jang Song-Thaek. Fastern ska då ha fått en stroke som var så allvarlig att hon avled. Det ska ha inträffat bara dagar efter avrättningen och stroken ska ha varit Kim Kyung Hees tredje.

Hennes död ska inte ha offentliggjorts eftersom regeringen inte ville att folk skulle dra paralleller mellan de två dödsfallen, enligt avhopparen.

CNN har inte kunnat bekräfta uppgifterna.