Nordkorea: Tokyo blir vårt första mål

Publicerad 2013-04-12

USA öppnar för samtal – bara de ger med sig

USA:s utrikesminister öppnar för samtal med Nordkorea – bara de inleder en kärnvapennedrustning.

Kim Jong-Uns regim svarar med ytterligare en varning:

Tokyo blir vårt första mål, rapporterar sydkoreanska nyhetsbyrån Yonhap.

John Kerry landade i Sydkorea i morse tillsammans med Nato-chefen Anders Fogh Rasmussen, skriver TT-AFP.

Under dagen besöker de Seoul för att överlägga om Nordkorea med bland andra Sydkoreas utrikesminister Yun Byung-Se.

”Helt oacceptabel”

Nu säger John Kerry att USA är berett att föra samtal med Nordkorea. Men villkoret är att regimen är villig att förhandla om en kärnvapennedrustning på Koreahalvön, uppger CNN.

Den amerikanske utrikesministern säger att USA kommer att försvara sig själv och sina allierade om det krävs.

– Retoriken vi hör är helt oacceptabel, säger Kerry, enligt CNN.

Tidigare i veckan placerade Japan ut luftvärnsrobotar i Tokyo som ett svar på Nordkoreas offensiva krigsretorik. Nu väljer Nordkorea att skicka ytterligare ett hot.

Tokyo ska, enligt uppgifter till sydkoreanska nyhetsbyrån Yonhap, vara första målet för en attack.

Kraftfull stegring

Samtidigt spekuleras det i om regimen har en medeldistansrobot som kan nå USA:s armébaser på Guam.

Skulle Nordkorea avfyra roboten som ett test eller i skarpt läge innebär det en kraftfull stegring i den redan infekterade konflikten, skriver AP.

Nordkoreas statliga nyhetsbyrå KCNA meddelade i går att landet nu har ”ställt in målens koordinater” i sina Musudan-robotar, samtidigt som den amerikanska underrättelsetjänsten DIA uppgav att Nordkorea har kapaciteten att kärnvapenbestycka sina missiler, skriver AP.

Tvivlar på Nordkoreas kapacitet

Men både USA:s försvarsdepartement och Sydkorea tvivlar på att Nordkorea har kapacitet att få iväg en kärnvapenladdad robot, skriver TT.

– Nordkorea har genomfört tre kärnvapenprov, men det är fortfarande tveksamt om landet har tillverkat en liten lätt stridsspets som kan monteras på en robot, sade en talesman för det sydkoreanska försvarsdepartementet på fredagen enligt nyhetsbyrån.

John Kerrys resa till Sydkorea är första anhalten på en Asienrundresa där det viktigaste stoppet är Peking, skriver TT. Kerry hoppas kunna övertyga de kinesiska ledarna att sätta ytterligare press på Nordkorea, skriver TT-AFP.

USA:s utrikesminister kommer också att besöka Japan under sin vistelse i Asien. Den japanska regeringen har i dag beslutat att inom kort placera ut Patriotrobotar permanent på ön Okinawa.

ANNONS