Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Birgitta, Britta

De har koll på Kim

Publicerad 2011-12-21

Svenskar vaktar världens farligaste gräns – mellan Nord- och Sydkorea

Avtalet om vapenstillestånd från 1953 är det enda som skiljer Nord- och Sydkorea från ett nytt krig.

Avtalet övervakas av fem svenskar som varje dag står öga mot öga med nordkoreanska militärer.

– De tar inte längre hit besökare, säger den svenske delegationschefen Anders Grenstad.

Det är den enda konkreta skillnaden han märkt sedan beskedet kom om Kim Jong Ils död.

– I övrigt är det lugnt här, säger Grenstad.

Svenskarnas högkvarter, vid världens kanske farligaste gräns, ligger bara 150 meter från Nordkorea. På andra sidan finns deras stående armé på en miljon man.

Den enda kontakten med det stängda landet är den dagliga åsynen av nordkoreanska gränsvakter

i den demilitariserade zonen. De riktar ofta sina kikare mot svenskarna och deras besökare.

– De vill titta på våra namnskyltar, säger Anders Grenstad. Särskilt om det är höga delegationer på besök.

Han kan promenera in i Nordkorea, men bara några meter och bara i ”Conference Row”, tre blå byggnader som nord- och sydsidan delar.

Husen finns kvar men alla kontakter är numera brutna. Allt svenskarna kan göra är att se till att sydsidan följer stilleståndsavtalet. Nordkoreanerna kommer inte ens och hämtar sin post.

Alla kontakter brutna

Spänningen vid gränsen steg markant 2010 efter att Nordkorea sänkt ett sydkoreanskt krigsfartyg, och den har varit hög sedan dess.

– Vi märker det på att de sydkoreanska soldaterna får färre permissioner och att förbanden övar kontinuerligt, säger Anders Grenstad.

Fågelvägen är det bara cirka 30 mil härifrån till ett av Nordkoreas verkliga helveten, gulaglägren i Yodok. Amnesty bevisade tidigare i år med satellitbilder hur lägerkomplexen byggts ut kraftigt sedan 2002.

Tidigare fångar som lyckats fly berättar hur de tvingats äta råttor för att överleva, och hur de ofta utsatts för tortyr och annan inhuman behandling. De lever under slavliknande förhållanden med tvångsarbete från morgon till kväll. Mellan kl 21 och 23 hålls ”ideologisk utbildning”.

Runt 200 000 nordkoreaner tros finnas i läger runt om i landet. Det räcker med att någon familjemedlem flyr till Sydkorea för att släktingar ska hamna i lägren. Vissa vet inte ens varför de är där.

Lägren är hemliga men en viktig del av regimens förtryckarapparat.

Syd oroar sig för krig

Vanliga sydkoreaner glädjer sig över att diktatorn i norr äntligen är död, men fruktar samtidigt vad som ska komma i stället. 

– Jag rädd att det ska bli krig, säger 23–åriga hotellreceptionisten Kim Sung-Min till nyhetsbyrån TT. Mina vänner är också oroliga. Ingen vet vad den nye ledaren tänker göra.