Många gisslan fritagna – andra dödade

Uppdaterad 2013-01-18 | Publicerad 2013-01-17

Den algeriska militären uppges nu kontrollera den naturgasanläggning i Algeriet där islamister håller utlänningar tillfångatagna.

600 algerier och fyra utländska gisslan ska ha fritagits, enligt landets officiella nyhetsbyrå APS.

Men flera ska också ha dödats under militäroperationen – som nu uppges vara över.

02.43: En irländsk man som lyckades fly oskadd från islamisterna sade att den algeriska armén beskjutit fyra jeepar med gisslan och troligen dödat de flesta av dem. Själv överlevde Stephen McFaul för att han satt i den femte jeepen, den enda som inte träffades. Han flydde när de övriga fordonen sköts sönder.

Gisslan i bilarna hade munnarna tejpade och sprängmedel hängande runt halsarna, sade han i telefon till familjen.

00.14: Japanska myndigheter meddelar att tre japanska medborgare har frigivits efter attentatet, medan 14 stycken fortfarande saknas.

23.55: Nyhetsbyrån ANI upper att angreppet har varit planerat i nästan två månader, skriver VG.

23.51: Den algeriska armén kontrollerar bara delar av anläggningen, enligt den algeriska nyhetsbyrån APS, skriver TT. Det skulle innebära att gisslandramat kanske ännu fortsätter.

22.32: Gisslantagarna uppges ha kommit från Libyen, enligt Algeriets inrikesminister Dahou Ould Kablia.

22.23: Det norska forsvaret skickade en flygande sjukhus till Algeriet. SAS-planet av modell Boeing 737 blev ombyggt på flygplatsen Gardermoen innan avfärd, uppger Dagbladet. Planet ska kunna flyga upp till 20 liggande patienter.

22.15: Bland de döda personerna i gisslan var åtta algerier, två japaner, två britter och en fransman, uppger en algerisk källa för Reuters. Tidigare avslöjade nyhetsbyrån att 30 personer i gisslan dött. De övriga 15 har inte identifierats ännu.

22.10: En tjänsteman vid den amerikanska militären i Pentagon bekräftar att USA skickat en obeväpnad drönare tidigare i dag över gasanläggningen i Algeriet, uppger New York Times på Twitter.

22.02: Enligt Reuters dog 30 personer i gisslan, inklusive sju utlänningar.

22.00: Reuters uppger att de döda gisslantagarna har följande nationaliteter: tre egyptier, två algerier, två tunisier, två libyer, en fransman och en från Mali. Sammanlagt dog 11 av gisslantagarna.

21.57: Minst 11 gisslantagare dödades i Algeriets öknen i dag, uppger en säkerhetskälla för Reuters.

21.44: Enligt en minister i Algeriet kom gisslantagarna i från Libyen, uppger AFP.

21.42: Företaget som ansvarar för kontakterna mellan de västerländska oljebolagen och algeriska myndigheter säger till Bergens Tidende att algeriska militärhelikoptrar anföll anläggningen när gisslantagarna försökte flytta gisslan.

– Myndigheterna angrep med markstyrkor och flera helikoptrar samtidigt. Skott avlossades medan folk sprang på marken. Det ledde till skador och dödsfall, säger Mike Lord, chef för Sterling Group.

Enligt Lord hölls alla utländska gisslan tillsammans, medan algerierna fick lämna området.

21.25: De nya uppgifterna har inte bekräftats ytterligare, skriver BBC. Tidigare har gisslantagarna uppgett att 35 utlänningar dött.

21.21: 13 personer ska ha skadats under sammandrabbningarna, inklusive sju utlänningar, uppger statlig tv enligt AFP.

21.19: Enligt statlig TV i Algeriet har fyra utlänningar dödats i gisslandramat, två britter och två filippiner, uppger nyhetsbyrån AFP.

21.14: Arbetare vid anläggningen har berättat för tidningen Le Monde att gisslantagarna talade engelska med en perfekt brytning, skriver BBC.

21.12: Den militära operationen må vara över, men enligt myndigheter i Storbritannien letas gasanläggningen fortfarande igenom i Algeriet på jakt efter överlevande och döda, uppger BBC.

21.02: Sky News experter anser att de nya uppgifterna från Algeriet är trovärdiga.

20.59: Enligt Sky News ska gisslansituationen vara över.

20.58: "Jag känner djupt med familjer och andra som lever i ovisshet om vad som verkligen hände efter terrorattacken i Algeriet", skriver utrikesminister Carl Bildt på Twitter.

20.53: Enligt den statliga nyhetsbyrån APS i Algeriet ska militäraktionen ha avslutats, uppger Sky News.

20.37: David Cameron hävdar att en av de i gisslan som har dött kommer från Storbritannien.

20.22:"I kväll är vi djupt oroade eftersom vi inte vet vad som har hänt våra medborgare och den andra gisslan", skrev Norges statsminister Jens Stoltenberg precis på mikrobloggen Twitter.

20.02: "Ett betydande antal terrorister har neutralisterats", säger Algeriets kommunikationsminister enligt den algeriska tidningen TSA.

19.48: David Cameron skjuter upp sitt viktiga tal om EU som han skulle ha hållit imorgon i Holland och stannar i London för att hantera krisen i Algeriet.

19.45: Storbritanniens premiärminister säger att landet bör förbereda sig på fler dåliga besked från Algeriet. 

19.42: Statoil har beslutat sig för att evakuera norska anställda på andra platser i Algeriet. De flygs också till Norge.

19.41: De fem norrmän som fritagits har lämnat Algeriet med ett flyg, uppger AFP.

19.39: Första vittnesskildringen inifrån den belägrade anläggningen kommer från en 53-åriga algerisk arbetare. Han säger till Reuters att gisslantagarna verkade ha mycket bra kunskap om hur anläggningen ser ut. Enligt honom sa förövarna att de inte ville skada muslimerna i gisslan, men var beredda att döda västerlänningarna.

– Jag hade tur, men är fortfarande mycket uppstressad, säger 53-åringen.

19.33: Enligt Statoil vet inte oljebolaget vad som har hänt med de övriga nio norrmännen som hållits som gisslan.

19.31: Den algeriske ministern hävdar att många har skadats och många har dödats. Det finns ännu inget exakt antal, enligt BBC.

19.29: Hillary Clinton uppmanar de amerikanska ambassaderna i norra Afrika att se över säkerheten.

19.28: Stoltenberg uppger att han inte vill kritisera Algeriets agerande när så pass mycket fortfarande är oklart.

– Det är många uppgifter, många obekräftade uppgifter.

19.27: Det var Algeriets kommunikationsminister Mohamed Said som bekräftade de nya uppgifterna i algerisk tv enligt den franska tidningen Le Figaro.

19.24: Gasanläggningen är ännu inte helt kontrollerad av de algeriska myndigheterna, enligt de nya uppgifterna.

19.18: Enligt en algerisk minister pågår fortfarande fritagandet av gisslan och militäraktionen mot gisslantagarna, uppger Al arabiya news.

19.16: Stoltenberg har fått uppgifter om att fyra norrmän nu befinner sig utanför anläggningen.

19.10: Norska flygvapnet har ett flygplan med sjukvårdspersonal och sjukvårdsutrustning som inte kort ska sätta kurs söderut mot Algeriet, uppger Jens Stoltenberg, Norges statsminister under en presskonferens.

Han säger också att han i samtal med algeriske premiärministern under dagen klargjort att Norge vill se återhållsamhet och att gisslans säkerhet och hälsa måste sättas i första rummet.

19.06: Enligt Storbritanniens premiärminister David Cameron slog den algeriska militären till mot gasanläggningen utan att meddela honom.

– Den algeriska premiärministern förklarade att situationen på fältet har utvecklats mycket snabbt och att regeringens bedömning var nödvändig för att agera omedelbart, säger Camerons talesman, enligt norska Dagbladet.

19.04: En norska familjer ombads av gisslantagarna att uppsöka sina ambassader för att be de franska styrkorna att dra sig tillbaka från Mali, skriver Agderposten.

18.59: En källa till CNN i det amerikanska utrikesdepartementet bekräftar att flera av gisslan var tvungna att bära västar med sprängmedel. Gisslantagarna ska dessutom ha varit försedda med AK-47.

18.56: Flera i gisslan kan fortfarande vara fångna. Alla siffror är än så länge väldigt osäkra. Enligt nyhetsbyrån Reuters togs 41 utlänningar som gisslan i går. Ungefär hälften kan nu vara fritagna, uppger Algeriets nyhetsbyrå APS.

18.47: Frankrikes president, Francois Hollande ,uppger under sitt kristal i Frankrike att det som har hänt i Algeriet visar att den franska militäraktionen i Mali är berättigad, uppger Sky News.

18.45: En av de fritagna är irländaren Stephen McFaul, 36, från Belfast. Det bekräftar hans pappa för Sky News. Stephen ska ha lyckats ringa från Algeriet och berättat att han lever.

– De senaste 48 timmarna har varit ett helvete, säger Christopher McFaul.

18.43: Vita husets talesman Jay Carney bekräftar att det finns amerikanska medborgare i gisslan och att man övervakar situationen noga.

18.41: Bland de överlevande fanns amerikaner, britter, fransmän, irländare, norrmän och japaner.

18.39: Det är fortfarande oklart hur många personer i gisslan som dog under angreppet. Enligt kidnapparens talesman dödades minst 34 i gisslan och 15 gisslantagare.

18.35: 600 algerier och fyra utlänningar - två britter, en fransman och en kenyan - fritogs under militäraktionen.

18.32: Enligt Frankrikes premiärminister har gisslandramat utspelats under "fruktansvärda förhållanden", uppger nyhetsbyrån AFP.

Tidigare rapportering om gisslankrisen under torsdagen:

Under eftermiddagen genomfördes en militäroperation för att frita gisslan som togs till fånga i går vid gasanläggningen i In Amenas i Algeriet, som drivs av norska oljebolaget Statoil.

Strax efter 18-tiden fick den algeriska militären kontrollen över gasanläggningen, hävdar Knaoui Sidi, representant för de lokala myndigheterna enligt den algeriska tidningen TSA.

Ett flertal ur gisslan fritogs och många dog under fritagningen.

En talesperson för gisslantagarna uppger för den mauretanska nyhetsbyrån Ani att algeriska helikoptrar anfallit anläggningen där de håller sina gisslan. Attacken ska ha skett samtidigt som gisslantagarna flyttade gisslan från en plats till en annan.

Gisslan dödade

Flera från gisslan och flera av gisslantagarna ska ha dödats. Nyhetsbyrån, som är känd för sin nära kontakt med islamistiska rebeller i regionen, säger sig ha haft kontakt med kidnapparna. Enligt kidnapparna ska 34 ur gisslan och 15 islamaster ha dödats i attacken.

– Det gick inte så bra för gisslan, säger en diplomat i Alger till nyhetsbyrån AFP.

– Det framkom i ett samtal som statsministern hade med sin algeriske kollega tidigare i dag, säger Ragnhild Imerslund, kommunikationschef vid norska UD till den norska nyhetsbyrån NTB.

Uppgifterna är motstridiga om hur många person som dödats, men en diplomatkälla uppger för amerikanska tv-kanalen CBS att "många" dödats, såväl bland gisslan som gisslantagarna.

En boende i området säger till Reuters att denne sett många döda vid platsen för gisslandramat. Personen säger även att gisslantagarnas fordon ska ha förstörts av den algeriska militären.

Hundratals fritagna

Den officiella algeriska nyhetsbyrån APS uppger att fyra utländska gisslan och 600 algerier fritagits av den algeriska armén, skriver Reuters.

Samtidigt säger talespersonen för kidnapparna till nyhetsbyrån Ani att det nu bara är sju personer som hålls gisslan och lever. Uppgifterna är dock obekräftade.

Tidigare under torsdagen kom uppgifter från flera håll om att utlänningar också lyckats fly. Den algeriska tv-kanalen Ennahar uppgav att 15 personer flytt och hänvisade till en anonym "officiell källa". Senare uppgav en algerisk säkerhetskälla för nyhetsbyrån Reuters att det är tjugofem utländska gisslan, däribland två japaner, som lyckats fly. Inte någon av uppgifterna har bekräftats.

"Våra fångar mot deras"

Gisslandramat är det största i sitt slag på många år och runtom i världen satt regeringar i krismöten om den största internationella gisslankrisen på årtionden.

Kidnappare talade före den påstådda flykten om 41 utlänningar i gisslan. Medieuppgifter florerade också om 150 lokalanställda tillfångatagna, varav uppemot 40 också påstås ha rymt. I gisslan finns åtminstone nio norrmän, amerikaner, britter och fransmän.

Gisslantagarna tros tillhöra en grupp som kallar sig Blodsbataljonen, anförd av den enögde islamistkrigaren Mokhtar Belmokhtar. Den bröt sig ur al-Qaida i islamiska Maghreb (Aqim) i december. Till flera medier framförde den krav på att islamister skulle släppas i Algeriet och grannlandet Mali.

– Det är våra fångar mot deras, sa en av dem till al-Jazira.

De kallar aktionen en hämnd för Frankrikes offensiv i veckan mot islamisterna i grannlandet Mali.

Gisslantagarna kräver fri lejd ut från den belägrade gasanläggningen med sin gisslan, rapporterade Reuters med hänvisning till en algerisk säkerhetskälla.

Tvingas bära bombbälten

I ett misstänkt propagandanummer vädjade fångar från Irland, Storbritannien och Japan i al-Jazira via telefon till armén att backa. Den påstods ha beskjutit platsen där gisslan hålls och skadat en japan. Flera i gisslan tvingas ha bombbälten på sig för att hindra en stormning, sade en fransman i gisslan till tv-kanalen France 24. Sprängladdningar ska också ha placerats ut.

Algeriets inrikesminister Dahou Ould Kablia slog fast att regeringen inte kommer att förhandla med "terroristerna".

– Gruppen tycks vilja lämna landet med gisslan, vilket Alger har tillbakavisat, sa han.

Norge uppmanar Algeriet att i första hand ta hänsyn till gisslans liv.

– Både gisslan och gisslantagare tycks vara inlåsta tillsammans, och det är det som gör situationen så komplex, sa utrikesminister Espen Barth Eide till nyhetsbyrån NTB.

Karin Nylund på UD:s presstjänst bekräftar för TT att det inte finns några svenskar inblandade i det algeriska gisslandramat.