Norrmän i gisslandrama

Publicerad 2013-01-16

Statoils anläggning i Algeriet. (Arkivbild)

13 Statoilanställda har tagits som gisslan – varav de flesta är norrmän.

Militanta islamister kidnappade norrmännen vid en attack mot en gasanläggning i södra Algeriet då minst en person dog.

– Tretton norrmän befann sig i närheten av anläggningen när den attackerades. Två av dem ska vara skadade men inte allvarligt, säger Lars Christian Bacher, bolagets direktör för internationell utveckling och produktion på en presskonferens.

Islamistgerilla har tagit 13 Statoilanställda som gisslan i östra Algeriet, de flesta av dem är norrmän, uppger bolaget.

En person dog under onsdagens attack mot gasanläggningen som drivs av oljebolaget BP tillsammans med norska Statoil och algeriska Sonatrach.

Allvarligaste någonsin

– Det här är en av de allvarligaste situationerna som Statoil någonsin varit i, säger Lars Christian Bacher, bolagets direktör för internationell utveckling och produktion på en presskonferens enligt TT.

Tidigare rapporterades att algerisk militär inlett en offensiv för att befria gisslan.

– Situationen i Algeriet är i kväll allvarlig och oöversiktlig, säger Norges statsminister Jens Stoltenberg, som kallade dagens gisslandrama "ett av de värsta med norska medborgare inblandade någonsin", skriver TT.

– Vi ser mycket allvarligt på situationen. UD har tät kontakt med Statoil och andra aktörer, säger kommunikationsrådgivaren Kjetil Elsebutangen vid norska Utrikesdepartementet till VG.

Även Sveriges utrikesminister Carl Bildt har för TT beskrivit situationen som ”utomordentligt allvarlig”.

– Det vittnar om allvaret som vi har i det här området, säger han.

Enligt UD:s presstjänst finns inget som tyder på att det är några svenskar inblandade i gisslandramat.

al-Qaida står bakom

Den islamistiska gruppen Katibat Moulathamine har tagit på sig dådet, enligt nyhetsbyrån AP. Samtidigt har al-Qaida uppgett att man står bakom gerillagruppen.

I ett uttalande har BP meddelat att anläggningen ”attackerades och ockuperades av en grupp beväpnade oidentifierade personer” och att personal tros ”ha tagits som gisslan”.

Enligt källor till den mauretanska nyhetsbyrån Ani har 41 "västerlänningar" tagits som gisslan från gasfältet. De ska vara hemmahörande i ett tiotal länder, skriver TT. Sju av de kidnappade ska vara amerikaner, skriver AP.

Attacken uppges vara en vedergällning för Frankrikes militära insats i Mali. Algeriet har upplåtit sitt luftrum för fransk militärflyg vilket lett till hotelser från flera al-Qaida-stödda grupper.

Algeriets regering har meddelat att man inte kommer förhandla med kidnapparna.